Det kan bli slutt på å følge bruden opp kirkegulvet i Sverige

30/08/2024 20:01

Yvonne

Nyheter
Illustrasjonsbilde: Shutterstock
Illustrasjonsbilde: Shutterstock
Tradisjonen hører ikke hjemme i Sverige, mener politikere og prester.

Det er en patriarkalsk tradisjon som ikke hører hjemme i Sverige, mener svenske sosialdemokrater og prester. Nå skal det taes stilling til om tradisjonen skal fjernes helt fra ritualet rundt det å bli gift i kirken.

Svenske bryllupstradisjoner minner mye om de norske. Og et kirkebryllup følger som regel noen tradisjoner de fleste av oss kjenner.

Flott eller upassende tradisjon?
Orgelet spiller, kirkedøra åpnes, alle reiser seg og snur hodet mot bruden, som blir fulgt opp midtgangen av faren.

Ved alteret blir hun overlevert til den nye mannen i livet hennes: Den fremtidige ektemannen.

Men akkurat den tradisjonen – den såkalte overleveringen av bruden – hører ikke hjemme i den svenske kirken, mener svenske sosialdemokrater.

Nå har de fremmet et forslag som skal behandles ved Svenska kyrkans årlige kirkemøte i høst. Politikerne mener nemlig at brudeoverføringen skal reguleres og i siste ende stoppes, skriver SVT.

Diakon ved Storkyrkan, Jonas Eek er enig i forslaget og sier at forslaget er et uttrykk for at tradisjoner er levende og hele tiden i forandring.

Vi endre ritualet
Nina Konnebäck er prest i Högsbo menighet og er en av initiativtakerne til ønsket om å endre ritualet. Hun har skrevet et debattinnlegg i avisen Expressen hvor hun utdyper forslaget.

"Vi ønsker å trekke retningslinjer for hvordan vi stiller oss til dette i Svenska kyrkan. Det er en trend som hviler på en patriarkalsk tradisjon og som verken tilhører vår tradisjon eller er forenlig med vår tro, tradisjon og Svenska kyrkans likestillingsarbeid", sier hun og fortsetter:

"Vi prester må kunne velsigne i Guds navn det vi tror er sant, fritt og fylt med kjærlighet. Og hva vi ønsker å velsigne to mennesker som går inn i kjærlighet av egen fri vilje. Da rimer det veldig dårlig med den mørke, patriarkalske tradisjonen med en jente som går fra en mann til en annen."

Møter kritikk
Forslaget har utløst reaksjoner. Kristdemokrater i Svenska kyrkan mener at dette er noe presten og brudeparet må bli enige om – og ikke er detaljregulert i Svenska kyrkans gudstjenesteordning.

Til P4 Skaraborg sier bryllupskoordinator Emma Jonsson at forslaget er «tull» og at «vi må ha en fri vilje til å gå inn i kirken med hvem vi vil?».

Kirkemøtet som er det høyeste beslutningsorganet i Svenska kyrkan, skal ta stilling til forslaget i oktober.