Avisfeil førte til rar juletradisjon

27/12/2023 20:00

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
I 1955 førte fiaskoer til at militære organisasjoner i USA og Canada tok på seg ansvaret for å overvåke julenissens oppholdssted.

Et felles amerikansk-kanadisk militært overvåkingsbyrå i år har fortsatt sin tiår lange tradisjon med å overvåke julenissens gavelevering til barn over hele verden.

Det melder nyhetsbyrået AFP.

På noradsanta.org kan julenissen og reinsdyrene hans følges, på samme måte som brukerne underveis også kan lære om reisemålene hans.

Kundesenter for barn

Tjenesten ble første gang presentert av North American Aviation Defense Command Norad i 1955.

Det skjedde da en avis i den amerikanske delstaten Colorado publiserte en annonse med et telefonnummer for å få tak i julenissen. Feilaktig var imidlertid telefonnummeret en forbindelse til et militært knutepunkt.

For å unngå å skuffe barn, tilbød kommandoens daværende operasjonssjef, oberst Harry Shoup, at staben hans kunne sjekke radarer for å se hvor julenissen kunne være og gi oppdateringer om hvor han befant seg.

68 år senere skjer det fortsatt. Norad har også opprettet et callsenter slik at barna kan få svar på det de lurer på.

På vei til Fiji

Et bilde fra kommandoens konto på sosiale medier viser rader med personer som svarer på spørsmål. Noen til og med i uniform.

USAs president Joe Biden og hans kone, Jill Biden, har deltatt i arbeidet, opplyser Det hvite hus i en uttalelse.

Søndag amerikansk tid var gudstjenesten en kort stund ute av drift. Dermed var barn i Stillehavsregionen en kort stund ikke i stand til å følge julenissens nøyaktige posisjon.

Via Facebook sa imidlertid Norad at han var på vei til Fiji.

Den reintrukne sleden har også blitt observert over Israel og det sørlige Gaza, i tillegg til å bevege seg over flere forskjellige land på det afrikanske kontinentet og en tur forbi forskningsstasjonen Palmer Station i Antarktis.