Det vanlige kjøkkenpulveret som idrettsutøvere bruker for bedre prestasjoner

27/12/2024 15:00

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Pulveret har tatt skiverdenen med storm, men mens noen eliteidrettsutøvere roser effekten på prestasjon og restitusjon, ser andre på det som en tvilsom trend med uønskede bivirkninger.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Forskning viser at bikarbonat kan forbedre ytelsen med opptil to prosent når den brukes riktig, noe som for en halvtimes løp kan bety en tidsgevinst på 18-36 sekunder – en potensiell forskjell mellom en pallplassering og å falle utenfor topp 10.

Skistjernen Johannes Hösflot Kläbo er en av dem som roser pudderet.

Selv Sebastian Samuelsson, skiskytteren som har vært en forkjemper for bikarbonat i flere år, roser effektene.

"Jeg har kjørt den i fire, fem år. Den buffer melkesyre og fungerer bra for meg under tøffe økter og før konkurranser," sier Samuelsson til SVT.

Men ikke alle er like overbevist. Verdens beste damesprinter, Jonna Sundling, har prøvd bikarbonat, men hatt negative erfaringer.

Sundling forteller at hun fikk vondt i magen av bikarbonatet, og at hun absolutt vil ha det når hun baker.

Bikarbonat har blitt brukt i sport siden minst 1980-tallet, men effektiviteten er fortsatt diskutert.

En professor intervjuet av NRK mener at pulveret kan forbedre ytelsen med én til to prosent dersom det tilberedes riktig.

Pulveret sies å virke ved å redusere melkesyre i kroppen, slik at idrettsutøvere kan prestere bedre under intens fysisk aktivitet.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Derfor må du aldri drikke vann ombord på et fly Reiseekspert mener at man bør holde seg unna vann på et fly med mindre det er flaskevann.