Dette dekker forsikringen ikke ved flom og uvær

10/09/2024 16:00

Yvonne

Nyheter
Er du i tvil om ha forsikringen dekke og hva den ikke dekker ved flom, ras, oversømmelser og storm?

Uklarheter rundt hva forsikringen faktisk dekker kan skape stor usikkerhet og bekymring. Derfor kan det være en god ide å sjekke forsikringspolisen og eventuelt snakke med en saksbehandler forsikringsselskapet sitt. Men det finnes noen retningslinjer som gjelder de fleste.

Helgen og det siste døgns uvær i Sør Norge har ført til flom, oversvømmelser mange steder. Allerede nå har forsikringsselskapene begynt å få inn skademeldinger etter uværets herjinger.

Mye vann i kjellere
"Så langt har vi registrert over 50 skader i tilknytning til regnværet, men det er fortsatt tidlig. Vi venter at antall skademeldinger vil øke, og følger spent med på flomfaren", sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Hos Frende forsikring kunne selskapet melde om rundt ti skadesaker tirsdag morgen, med en klar forventning om at det vil bli en travel dag med mange flere meldinger om skade på gjenstander, hus, biler, båter og innbo.

Skadesjef hos Frende Forsikring, Yngve Høvig forteller at vann i kjellere har vært de mest typiske skadene så langt.

"Så kommer det nok også skader på eiendommer, sammen med utette tak og vegger som vannet har trengt inn gjennom. På toppen kommer kjøretøy og utstyr", sier Høvig. 

Gjensidige har foreløpig registrert nærmere 50 skademeldinger som følge av nedbøren det siste døgnet, et tall som kommer til å stige betydelig i løpet av de nærmeste dagene.

"Det er typiske skader der avløp og drenering ikke greier å ta unna de store mengder vann, som trenger inn i bygninger via terrenget, og det er tilbakeslag fra sluk og avløpsrør", sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Dette skal du gjøre
Hvis du er rammet av en vannskade, er viktig å ta vare på ting som du ønsker erstatning for.

"Det er også veldig lurt å ta bilder eller film av skadene, gjerne også utvendige oversiktsbilder som viser hvor vannet treffer på huset og hvor vannet kommer fra. Disse er nyttige for å vurdere erstatningssummen", forklarer Hofstad-Nielsen. 

  • Flytt innbo opp fra kjelleren hvis det er mulig.  

  • Hvis du har store mengder vann i boligen, må du passe på å ikke pumpe ut vannet for raskt, fordi trykket utenfor huset balanserer trykket inne i huset.  

  • Hvis det er mindre mengder vann, kan du rive berørte gulv. Men du bør helst rive minst mulig. Unngå å gå løs på dyre bygningsdeler som bad, for det krever en faglig vurdering. 

  • Vi anbefaler at du lufter ut rommene så mye som mulig, men ikke bruk varmeovner, varmevifter, varmekabler osv. Mugg og sopp trives bedre i varme og fuktige omgivelser.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Fremtind

Hva dekker forsikringen?
Det som er skadet som en direkte konsekvens av regnet/flommen den siste tiden, vil være dekket i henhold til din forsikringsavtale, melder begge forsikringsselskapene.  Det kan være noen begrensninger, men dette kan du snakke med din saksbehandler om.

Det er også viktig å huske på at de fleste har en egenandel på forsikringen sin. På en naturskade er det en fast egenandel på 8000 kroner, som er felles for alle forsikringsselskapene i Norge. Denne vil gjelde selv om du i din forsikring har en lavere egenandel på andre typer skader. 

Unntaket er hvis du har båt. Hvis båten går ned på grunn av regn, får du ingenting på forsikringen, melder Frende Forsikring.

Spesielt ansvar hvis du har båt
Har du båt på vannet, er det på tide å sjekke den nå. For hvis du har planer om å la båten bli liggende ute om høsten og vinteren, så forventer forsikringsselskapene at man selv følger med eller får andre til å hjelpe seg.

"Kombinasjonen sterk vind og store nedbørsmengder fører til skade både til lands og til vanns", sier Edmond Wold Gaulen, fagsjef på båt i Frende Forsikring. Han har allerede fått melding om båter som har gått ned på grunn av mye regn. 

"Hvis det kun er regn som er årsak til at båten går ned, burde du oftest hatt bedre tilsyn med båten din. Det er ikke dekket på forsikringen", sier fagsjefen og presiserer at hvis det er storm eller bølger i tillegg, er synkeskader dekket. 

"Du risikerer at erstatningen din faller bort eller blir redusert, om du ikke har festet båten slik at den kan klare seg i vær og vind. Det står også at båten skal holdes lens, og det skal føres slikt tilsyn med båt og tilbehør som forholdene krever", sier Jan Nordstrøm i skadeoppgjørsselskapet Van Ameyde. 

Totalt utbetalte forsikringsbransjen over 664 millioner kroner etter skader på fritidsbåt i fjor. Det er en økning på seks prosent i antall og 10 prosent i erstatning de siste to årene, viser tall fra Finans Norge. Forsikringsbransjen fikk melding om nær 12000 skader i 2023. Tall til og med andre kvartal i år, viser en økning på 26 prosent, sammenlignet med i fjor.