Disney i store problemer: Verre enn noen gang

11/11/2023 11:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Synkende streaming og mangel på kinosuksesser.

Disney er et av de største merkene i verden og har gjennom mange år hele tiden klart å tilpasse seg tidens trender, oppsøke og innlemme suksesser og hele tiden finne måter å profilere seg sterkt på.

Alle har et forhold til Disney og i år kan de feire 100-årsjubileum. Det er også mye å feire – men fremtiden for Disney ser, ifølge analytiker Samatha Delouya ved CNN, mørk ut.

Selskapet sliter med flere utfordringer i konsernet, bl.a. manglende inntekt fra streaming, skuespillerstreik, færre besøkende på Disney World Resort i Florida, juridiske kamper med den republikanske presidentkandidaten Ron DeSantis og en generell usikkerhet om den fremtidige forretningsstrategien.

Disneys aksjer er nede i 84 dollar (ca. 935 NOK), som er det laveste på 10 år. Siden Bob Iger tok over som administrerende direktør i november i fjor, har aksjene falt med først 8 % og ytterligere 3 % siden starten av året.

Disney ser i likhet med sine konkurrenter inn i en usikker fremtid i forhold til forbrukernes medieadferd, der medier som TikTok og YouTube er blant de største konkurrentplattformene.

Men mest av alt er Disney preget av mangel på kinosuksesser og usikkerhet om hvordan de skal snu den stadige nedgangen i økonomien.

Oppmerksomheten har landet på strømming og måter et abonnement med annonsefritt innhold kan vise seg å være lønnsomt på.

"Streaming-annonsemulighetene går fremover. Det gir en sunnere økonomi enn flyt-TV," sa Iger i august da Disneys kvartalsresultater ble offentliggjort.

Denne tilnærmingen byr på en mindre utfordring siden mange av Disneys streaming-abonnenter droppet ut forrige kvartal.

De økte abonnementsprisene kan være årsaken. Disneys investorer vil følge nøye med dette kvartalet for å se om Disneys nylig økte strømmepriser vil føre til at enda flere abonnenter faller av, eller om den verste nedgangen har blitt sett.

Streaming på Disney+ er ikke det eneste området Disney satser på. Tidligere denne måneden annonserte de at de ville kjøpe seg inn i strømmetjenesten Hulu for litt over 8,61 milliarder dollar.

I forhold til kinohits har de to siste storfilmene «Indiana Jones and the Dial of Destiny» og «Ant-Man and the Wasp: Quantumania» skuffet på alle parametre, og i likhet med andre filmstudioer opplever Disney også skuespillerstreik og oppsigelse av arbeid fra manusforfatterne.

og stans av arbeid fra manusforfatterne.

Administrerende direktør Bob Igers kontrakt løper til 2026 og det blir spennende å følge hvordan hans fremtidige etterfølger vil fortsette å jobbe med utfordringene som plager Disney i år mer enn noen gang før.