Dropp spa planene dine: Gjør dette i stedet

13/12/2023 09:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
'Snackable wellness' og 'Habit stacking' er den nye varianten.

Selv om desember ofte er den travleste måneden, betyr ikke det at vi må forsømme vårt eget velvære.

Tempoet på jobben går generelt litt ned i desember, men på den andre siden øker det sosiale livet vårt, med kalendere fulle av julebord, spontane sammenkomster og familiesammenkomster.

I den perioden vi knapt har et øyeblikk for oss selv, kan egenomsorg lett bli bagatellisert, på det tidspunktet vi trenger det mest.

For disse periodene har velværeekspert Dr. Alexis Granite for media Hei! konseptet 'snackable wellness'.

Det handler verken om vitamin-vingummi eller drikkbare kosttilskudd; snarere, snackbar velvære er ganske enkelt en måte å innlemme egenomsorg i en daglig rutine som ellers ikke ville hatt plass til det.

"Begrepene velvære og egenomsorg kan ha blitt vanlig, men realiteten er at få av oss har tid eller ressurser til å sette av to timer til et vinterbad etterfulgt av en infrarød badstue og helkroppsmassasje." forklarer Dr. Alexis.

Mange av oss føler seg overveldet av tanken på at velvære igjen skal bli et mål som skal nås. Derfor kan det å dele opp i små biter være løsningen.

"Egenomsorg skal aldri føles som en ekstra belastning," fortsetter Alexis.

"Finn i stedet ut hva som er oppnåelig for deg og husk at alle mikroøyeblikkene, enten det er å sette pris på vakre blomster på veien, bruke en guasha noen minutter om morgenen eller å finne en duft til dusjen, bidrar til det totale velvære."

Dr. Alexis understreker at det ikke nødvendigvis er vanskelig å inkludere disse små øyeblikkene med velvære og økte opplevelser ved å introdusere et rituelt element, men det krever en mentalitetsendring for å omfavne dem fullt ut.

I stedet for å forhaste deg gjennom morgenrutinen, anbefales det å bruke noen ekstra sekunder på å nyte dusjen eller påføre ansiktsrensen for å føle fordelene med et mikroøyeblikk med selvpleie.

Selv om det kanskje ikke føles like luksuriøst som en dag på spa, vil erkjennelsen av at du fortjener disse små øyeblikkene med velvære bidra til en lykkeligere tilværelse, forklarer psykoterapeut Anna Mathur.

"Å sette av tid til oss selv styrker selvrespekten vår og øker selvtilliten, gleden og selvfølelsen. Jo mer egenomsorg du inkluderer, jo mer begynner du å sette pris på det og innse at det ikke er en overflødig luksus."

Ifølge David Lloyd Clubs vil "vanestabling" være nøkkelordet i 2024. Det innebærer ideen om å starte med små, sunne vaner og gradvis og konsekvent bygge videre på dem. Dette oppmuntrer alle til å forbedre sin helse og velvære på en bærekraftig og oppnåelig måte.

'Habit stacking' kan også bidra til å opprettholde velvære-rutiner, påpeker personlig trener Jack Claxton fra David Lloyd Clubs. "'Habit stacking' kan være å legge til trening i rutinen din.

Det kan være en perfekt måte å overvinne den overveldende januarfølelsen av 'jeg trenger å komme i form så snart som mulig', som vanligvis fører til noen uker med håpløshet, overtrening og lav selvtillit. Å være konsekvent er avgjørende når det gjelder å bygge sunn livsstil og treningsvaner," fortsetter han.