Egypt og Maersk vil samarbeide om sikkerhet i Rødehavet

11/01/2024 05:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Maersk og Egypt har diskutert situasjonen i Rødehavet. De vil styrke samarbeidet på området.

Egypts statsminister, Mostafa Madbouly, har hatt et videomøte med representanter fra Maersk.

Her har de diskutert utviklingen i Rødehavet. Det skriver Reuters.

De har også snakket om hvordan de kan styrke det felles samarbeidet. Dette står det i en uttalelse fra det egyptiske kabinettet onsdag.

Madbouly understreker at sikkerhet – inkludert sikkerhet for skipsfart – i Rødehavet er sentralt i Egypts nasjonale sikkerhet.

Suezkanalen går gjennom Egypt, noe som er en av grunnene til at Rødehavet er viktig for landets statsminister.

Rødehavet er en av de viktigste skipsrutene for verdenshandel, siden det er den eneste ruten til Middelhavet gjennom Suez-kanalen.

På grunn av angrep mot skip i Rødehavet, inkludert et Maersk-skip, har skipsgiganten besluttet å sende alle sine skip sørover til Afrika.

Det er Houthi-bevegelsen som har angrepet flere skip i området, blant annet med droner og missiler.

Bevegelsen har tidligere annonsert at de angriper skipene for å presse Israel til å slutte å angripe Gazastripen.

30. desember ble Maersk-skipet «Maersk Hangzhou» angrepet av missiler. Siden den gang prøvde medlemmer av Houthi-bevegelsen å komme om bord på skipet.

Houthiene var imidlertid ikke særlig vellykkede i sitt angrep på skipet. Ingen ble skadet i angrepet og skipet fortsatte ferden før det ankret opp i havnen i Suez i Egypt.

Det hvite hus sa onsdag at Houthi-angrepene i Rødehavet øker, og at USA vil rådføre seg med sine partnere om neste skritt dersom angrepene fortsetter. Det skriver Reuters.

– Disse angrepene er ulovlige og eskalerende, sa talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet, John Kirby, ifølge Reuters.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.