Ekspert deler 5 gode tips: Slik unngår du en stressende juletid

06/12/2023 11:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Eksperten har nå delt 5 gylne tips.

Selv om det sies at julen er hjertets høytid, er det også en tid hvor mange kan føle seg stresset. De blinkende lysene og lukten av gran kan bringe glede for noen, men for andre er det en tid som bringer fremtredende følelser av overveldelse og angst.

Årsakene er mangfoldige og sammensatte. Fra de skyhøye forventningene om en "perfekt" jul og de noen ganger vanskelige interaksjonene på familie sammenkomster til de som bærer byrden av ensomhet, sorg og smertefulle minner om tap og fiasko.

Det skriver Bonzer i en pressemelding, ifølge Nyheder24.

«Julen er en kompleks tid der glede og stress, angst, depresjon og tristhet danser en stram tango. Fra uoppnåelige forventninger og familiær splid til den dype ensomheten som fyller hjertene til de som står alene eller savner en kjær. Det er en tid som ikke bare feirer, men som også fremhever smerten ved tap og minner om tap», forklarer psykoterapeut Flemming Bust.

5 tips for å unngå en jul med stress og angst

Mellom julens skinnende lys og den festlige atmosfæren er det komplekse emosjonelle lag som kan være utfordrende å navigere i.

Hvis du ønsker å ha en jul som er fylt med indre ro og glede, psykoterapeut og partner i angst.dk Flemming Bust 5 konkrete råd du kan bruke når du skal håndtere juletider.

1. Planlegg julen i god tid for å unngå stress

  • Begynn i begynnelsen av desember å lage en liste over alle tingene som må oppnås: kjøp av gaver, baking, julepynt, rydding, julelunsj osv.

  • Du setter datoer og fordeler oppgavene over ukene frem mot jul. For eksempel står det "Bake peppernøtter i uke 50", "Kjøp gaver i uke 51" osv.

  • Bestill og planlegg alle julearrangementer og lunsjer i god tid. Ta tak i dato, sted, hvem som skal med deg osv. Husk å sette av tid til å gjøre deg klar og kanskje også restituere etter julelunsjen.

  • Lag julegave handlelister i begynnelsen av desember så vet du hvem du skal kjøpe til og har tid til å lete etter gode ideer.

2. Prioriter hvile og egenomsorg

  • Sett av tid i kalenderen til avslapning. Helst en time eller to ganger til i uken. Det skal være kvalitetstid med deg selv.

  • Ta en power nap på 10-20 minutter midt på dagen. Kort søvn gir en energiboost.

  • Tren for å gi kropp og sinn et løft. Gå en tur, svøm eller generelt. utstrekning. Få frisk luft og dagslys når du kan. Selv en tur rundt i huset gjør en forskjell.

  • Si nei takk til avtaler du egentlig ikke ønsker eller har penger til. Det er greit å prioritere seg selv.

3. Unngå konflikter – Ta ansvar for å skape god stemning

  • Trekk pusten dypt og tell til 10 før du reagerer hvis noen sier noe som provoserer deg. Impulsivitet skaper konflikter.

  • Be andre gjenta det de sa hvis du er usikker på meningen. Unngå å anta det verste.

  • Forklar dine behov og ønsker tydelig og rolig. Unngå å skylde på andre. Hold fokus på deg selv.

  • Lytt nøye til andres behov også. Prøv å sette deg selv i deres sted.

4. Vær fleksibel – Se muligheter i stedet for begrensninger

  • Hvis julaften plutselig må holdes et annet sted enn planlagt på grunn av sykdom eller andre årsaker, prøv å se mulighetene i stedet for begrensningene. Kanskje du kan lage noen nye tradisjoner på det nye stedet.

  • Dersom det planlagte julemåltidet ikke lar seg gjennomføre på grunn av problemer med innkjøp, tid eller andre ting, finn heller noe annet deilig å spise. Se det som en sjanse til å prøve noe nytt.

  • Tillat deg selv å senke ambisjonene og forventningene hvis julen ikke blir som du hadde håpet. Det viktigste er å nyte tiden sammen.

5. Vær tilstede med de du er sammen med

  • Legg vekk mobilen og fokuser på å være sammen i stedet for å sjekke sosiale medier eller svare på e-post.

  • Spør om hvordan andre har det og lytt oppriktig til svarene i stedet for bare å snakke om deg selv.

  • Ha øyekontakt når du snakker og prøv virkelig å forstå hva de sier.

  • Spør om det er noe du kan hjelpe med, i stedet for å bare gjøre opp.

Stress og angst henger uløselig sammen

Stress og angst er ofte uatskillelige følgesvenner, spesielt i travle perioder som jul. Hvis du opplever de underliggende følelsene av angst, som kan være nært knyttet til stress, er det viktig å ikke ignorere eller undervurdere dem.

«Stress og angst har en nær sammenheng. Stress kan ses på som det som gjør at trykket i trykkokeren bygger seg opp og får deg til å føle deg anspent, rastløs og fraværende eller kanskje konfliktfylt. Angst er det som skjer når presset blir for stort og du kan eksplodere. Når angsten eksploderer kan du oppleve panikk, svette, frykt, hjertebank eller andre ubehagelige følelser og symptomer», sier Flemming Bust.

Å forstå dynamikken mellom stress og angst i julen er avgjørende for å oppnå en mer stabil og harmonisk mental tilstand.

Ved å anerkjenne både følelser og deres sammenheng, kan vi bedre forstå våre egne reaksjoner og skape en mer nyansert tilnærming til å takle de mentale utfordringene julen bringer med seg.

«Mange prøver å takle stress ved å ignorere det eller presse seg selv hardere. Ved å være bevisst symptomene på stress har du mulighet til å slippe noe av trykket før det eksploderer. Det er viktig å gjenkjenne både stress og angst fordi de kan skade din mentale helse og velvære, og dine kjære. Spesielt i julen, når det er mange krav og forpliktelser, er det greit å være klar over tegn på stress og bruke noen av de enkle forebyggende stress rådene», sier Flemming Bust.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.