Etter 32 år: Nå er det slutt

20/09/2024 19:00

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Etter 32 år i Russland er det nå over.

Siden begynnelsen av 2022, da Russland invaderte nabolandet Ukraina, har landet vært utsatt for strenge sanksjoner fra vestlige land og selskaper.

Store selskaper som McDonald's, Starbucks og IKEA har boikottet landet og stengt sine butikker, varehus og fabrikker i Russland, men dette har ikke vært tilfelle for mange humanitære organisasjoner.

På grunn av krigen har behovet for humanitær hjelp økt mer enn noen gang i Russland. For eksempel har Leger Uten Grenser (MSF) fortsatt sin tilstedeværelse i landet, da et av deres grunnleggende prinsipper er å være en objektiv organisasjon som hjelper alle som trenger medisinsk hjelp – uavhengig av nasjonalitet.

Nå er det imidlertid slutt. Det melder organisasjonen i en pressemelding.

"Det er med tungt hjerte"

I følge organisasjonen har dens nederlandske filial vært i drift flere steder i Russland i 32 år. Der har leger, sykepleiere og andre hjulpet hundretusenvis av innbyggere med livsviktig omsorg, og det er derfor «med tungt hjerte» at organisasjonen melder at de nå blir tvunget til å forlate landet.

I pressemeldingen heter det at dette ikke er et frivillig vedtak. Det er den russiske staten som praktisk talt har tvunget frivillige organisasjoner ut av landet.

Av fortsatt ukjente årsaker er Leger Uten Grenser fjernet fra listen over tillatte frivillige organisasjoner i Russland, noe som har ført til at organisasjonen nå er tvunget til å forlate landet.

I løpet av de siste 32 årene har Leger Uten Grenser operert flere steder i det enorme landet, inkludert St. Petersburg, Moskva, Kemerovo-regionen i Sør-Russland, Tsjetsjenia og de russiske republikkene Ingushetia og Dagestan nær Georgia.

Den siste tiden har organisasjonen også hatt en betydelig tilstedeværelse i Arkhangelsk-regionen nær den finske grensen, Ivanovo-regionen nær Moskva, samt i Belgorod-regionen og Rostov-on-Don nær den ukrainske grensen, i forbindelse med krigen i Ukraina .

Særlig i de to sistnevnte regionene har organisasjonens frivillige tatt hånd om flyktninger fra både Ukraina og deler av Russland på grunn av krigen. Ifølge organisasjonens egne nettsider har over 150 000 mennesker mottatt gratis medisinsk behandling i disse to regionene siden krigen brøt ut i 2022.

Utenom å hjelpe flyktninger har Leger Uten Grensers hovedarbeid i Russland fokusert på behandling av tuberkulose, men dette er nå over.

"Vi vil benytte anledningen til å takke alle våre kolleger i Russland for deres harde arbeid og engasjement for de humanitære verdiene vi setter høyt som organisasjon," sa Norman Sitali, leder for Leger Uten Grensers arbeid i Russland.

Han understreker at Leger Uten Grenser er «trist» over å måtte forlate Russland, og legger til at organisasjonen «ønsker å komme tilbake og jobbe i Russland igjen hvis og når det er mulig».