Stor endring for flytoget

18/09/2024 12:23

Yvonne

Nyheter
Foto: Flytoget
Foto: Flytoget
Nå er det slutt for Flytoget som du kjenner det.

Flytoget som kjører mellom Gardermoen og Oslo Sentrum / Drammen har vært drevet at det statlige selskapet Flytoget AS siden 1998. Flytogets konsesjon utløper i 2028. Nå avslører Samferdselsdepartementet hva som skal skje med toget.

I fjor forhandlet Jernbanedirektoratet, Vy og Flytoget om togtilbudet på Østlandet. Forhandlingene landet på at Vy fikk tildelt togtilbudet på hele Østlandet i ti år fra 2026.

Det har lenge vært spekulert på hva som skjer med togtilbudet på Østlandet, og i dag kom svaret.

Slås sammen
Flytoget og Vy slås sammen under Vy-paraplyen, og et nytt togtilbud skal være klart senest innen 2028 når Flytogets konsesjon utløper, rapporterer flere medier. Flytoget skal videreføres som et datterselskap av Vy.

Onsdag får flere tusen ansatte beskjed om at regjeringen har bestemt å slå sammen deres arbeidsplasser, Flytoget og Vy.

Regjeringen mener dette vil bidra til et langt bedre togtilbud på Østlandet, også til Gardermoen.

"Vi er nødt til å få plass til folk i de togene vi har. Derfor har regjeringen besluttet at vi fra 2028 skal ha ett felles integrert togtilbud", sier samferdselsminister Jon Ivar Nygård (Ap) til VG.

Partene har sittet i møte med samferdselsminister Jon-Ivar Nygaard (Ap) om sammenslåingen i morgentimene idag. Kapasiteten er sprengt i Oslo-tunellen, og målet med sammenslåingen er å utnytte kapasiteten bedre, skriver NRK.

Vil ikke gi dårligere tilbud til kundene
"Flytoget er jo gullstandarden når det gjelder jernbanedrift, ved at de leverer veldig godt på kundeorienterte tjenester og på det faktiske innholdet. Den beste måten å ta vare på Flytoget på, er å la Flytoget bli et datterselskap av Vy", sier samferdselsministeren til VG og legger til:

"Vi er trygge på at begge selskapene vil være opptatt av at vi kommer ut av en slik prosess med noe som er til det beste for togkundene på Østlandet. Det beste for dem er ikke at Flytogets kultur og ansatte blir slukt i et stort selskap, de må være tydelige spor av Flytoget i det nye togselskapet."

Sammenslåingen vil ikke påvirke tilbudet til de reisende nå. Frem til alle togavgangene blir en del av det samlede kollektivsystemet på Østlandet, vil man kunne reise med Flytoget akkurat som i dag.

"Regjeringen er opptatt av at det fortsatt skal være enkelt å reise grønt og velge tog til og fra Oslo Lufthavn. På sikt blir kollektivtilbudet til Gardermoen enda bedre. Det blir enklere å reise til og fra flyplassen når alle togavgangene blir en del av det samlede kollektivsystemet på Østlandet. Det blir mindre ventetid mellom avgangene, bedre plass og de som reiser kan bruke Ruterbillett på alle togene", sier samferdselsministeren.