Etter en sommer hvor lokalbefolkningen på flere populære turistdestinasjoner hevet stemmen mot overturisme, er det nå satt inn sterke tiltak for å beskytte lokalsamfunnene.
Flere destinasjoner prøver nå å balansere de økonomiske fordelene ved turisme med behovet for å bevare lokalmiljøet og kulturen.
Protestene kom som en reaksjon på økt press fra turister, som har ført til en rekke tiltak for å håndtere situasjonen.
Reglene som nå implementeres har som mål å redusere effekten av økende reiseliv og sikre langsiktig bærekraft for lokalsamfunnene.
Effekten av turisme har blitt mer håndgripelig ettersom antall utleie via nettplattformer som Airbnb, Booking, Expedia Group og Tripadvisor har skutt i været.
Ifølge statistikk fra Eurostat ble nesten 719 millioner gjestedøgn booket innenfor EU via disse plattformene i fjor, melder SVT Nyheter. Paris topper listen blant EU-hovedsteder med over 19 millioner gjestedøgn.
I Sentral-Europa er Budapest et av de mest populære reisemålene for korte opphold, med hele 6,7 millioner gjestedøgn, tett fulgt av Wien, Praha, Warszawa og Krakow.
Økningen i turisme har ført til økende bekymring for hvordan lokalsamfunn blir påvirket, både kulturelt og miljømessig, noe som har skapt et behov for å innføre strenge tiltak og reguleringer for å redusere presset på disse reisemålene.