Når det gjelder å ha det bra på en filmkveld, er det ofte en bolle med chips på bordet.
Selv om vi alle vet at chips ikke er det sunneste valget, kan det være vanskelig å motstå fristelsen. Det viser seg imidlertid at en bestemt variant som nordmenn er gale etter, kan være spesielt skadelig.
Derfor har EU nå valgt å forby salget.
Baconchips
EU har besluttet å forby salg av baconchips samt andre produkter som inneholder visse røykaromaer.
Beslutningen, som ble offentliggjort av EU-kommisjonen 24.april 2024, støttes av alle medlemslandene og er basert på bekymringsfulle forskningsresultater fra European Food Safety Authority (EFSA).
Dette skriver mediet Onet.
Røyksmakene, som er opprettet gjennom pyrolyse, involverer rensende røyk for å fjerne skadelige komponenter som tjære.
Den resulterende flytende smaken blir deretter tilsatt matvarer for å forbedre smaken.
Dessverre har EFSAs studier vist at disse stoffene enten er gentoksiske eller har en uløst risiko for gentoksisitet.
Gentoksisitet betyr at et stoff kan skade arvestoffet, noe som kan føre til kreft og andre alvorlige helseproblemer.
EFSA understreker at det ikke kan settes noen sikker grense for inntak av disse stoffene, og derfor er et totalforbud det sikreste alternativet.
Flere produkter rammes av forbudet
Det nye forbudet påvirker ikke bare baconchips, men også andre matvarer som inneholder de skadelige røyksmakene.
Produsenter må finne alternativer for å forbedre smaken på produktene sine. Når det gjelder å erstatte tradisjonelle røyketeknikker, har næringen en utfasingstid på fem år, noe som gjelder produkter som skinke, fisk og ost.
For bruk av røyksmak som ekstrasmak gjelder en utfasingsperiode på to år. Denne kategorien inkluderer baconchips, men også supper og sauser.