1 av 10 nordmenn medgir at de har kjøpt produkter på nett eller i utlandet som de er usikre på om er ekte eller ikke.
Det skriver Farmasiet i en pressemelding.
– Piratkopiering støtter ikke bare kriminelle nettverk, men de utgjør også en helse- og sikkerhetsmessig trussel mot forbrukere som følge av giftstoffer, advarer farmasøyt i Farmasiet og seniorrådgiver i Patentstyret.
Lurt på nett og i sydenbutikker
På spørsmål om hvor man har funnet produktene man har kjøpt oppgir 5 prosent sosiale medier, som Instagram og TikTok. 9 prosent har kjøpt fra utenlandske nettsteder og 10 prosent forteller at de har kjøpt med seg parfyme fra typiske syden-destinasjoner. Av de som ikke er sikre på om det er en originalvare, sier 9 prosent at det ikke bekymrer dem om de sitter igjen med en piratkopi. Hele 16 prosent svarer at de heller velger billigere piratkopi enn original vare til dyrere pris.
– Mange er nok fortsatt litt naive, og det er ikke alltid lett å se forskjell på hva som er ekte og hva som er piratkopi. Men at 1 av 10 ikke bekymrer seg over mulige bivirkninger er kanskje mest urovekkende. Å bruke kremer der man er usikker på innholdet, for eksempel på tynn hud, kan i verste fall føre til uhelbredelige skader.
Pedersen sikter ikke bare til potensielle skadevirkninger på grunn av giftstoffer, men også hvordan det illegale markedet ofte er styrt av store kriminelle nettverk, som mange kanskje ikke er klare over at dem støtter.
Mafiaorganisasjoner står bak
Seniorrådgiver Jacob Calmeyer, i Patentstyret er i likhet med Pedersen, svært bekymret over utviklingen:
– Det er godt dokumentert av Europol at piratkopiering genererer store summer til organiserte kriminelle, og at falske produkter utgjør en helse- og sikkerhetsmessig trussel mot forbrukerne.
I Norge koordinerer Patentstyret et myndighetsnettverk som arbeider mot omsetning av piratkopierte produkter i Norge. De drifter også nettsiden velgekte.no som har som mål å veilede nordmenn slik at de unngår å kjøpe piratvarer. Calmeyer forstår at det ikke alltid er lett å skille en piratkopi fra originalen, men oppfordrer folk til å være ekstra oppmerksomme på følgende:
– Piratkopiert kosmetikk og parfyme kan ofte ha overdreven lukt. Mange legger seg også nært opp til prisen for det originale produktet nettopp for å kamuflere at varen ikke er ekte. Hvis du vil være sikker på at nettbutikken selger ekte varer, sjekk autoriserte forhandlere på originalprodusentens nettsted, avslutter han.