Den nye Trump-administrasjonen jobber med en omfattende utrensking av ansatte i justisdepartementet og FBI, og krever nå navnene på alle som har vært involvert i etterforskningen av stormingen av Kongressen 6. januar 2021 og Trump-relaterte saker.
FBI må overlevere navnelister
Fredag fikk FBI beskjed om å sende en liste over både nåværende og tidligere ansatte som "på et eller annet tidspunkt" har jobbet med disse sakene. Beskjeden ble sendt av fungerende FBI-direktør Brian Driscoll, som understreket at dette gjelder tusenvis av ansatte over hele USA.
Ifølge en e-post fra fungerende visejustisminister Emil Bove, som CNN har fått tilgang til, skal justisdepartementet gjennomgå disse ansatte for å avgjøre om "ytterligere personaltiltak er nødvendig."
Massiv utskiftning av ansatte
Flere seniorledere i FBI har allerede fått sparken, og på fredag ble over et dusin påtalemyndigheter som jobbet med 6. januar-sakene også sagt opp. Disse aktorene var i ferd med å bli fast ansatt etter Biden-administrasjonen, men Trump-administrasjonen omgjorde dette.
I en uttalelse skriver Bove at "den forrige administrasjonen hindret muligheten til å gjennomføre presidentens agenda."
Flere erfarne jurister i justisdepartementet har også blitt omplassert til en ny enhet for innvandringsspørsmål – et grep som ses på som en strategi for å tvinge dem til å si opp selv.
FBI-agenter frykter svekket uavhengighet
Blant FBI-ansatte skaper utrenskingen stor uro.
"Dette er en massakre ment for å skremme oss fra å gjøre jobben vår uten frykt eller favorisering," sier en agent til CNN.
En annen peker på at etterforskningen av 6. januar har vært den største i FBIs historie, med over tusen mistenkte over hele landet.
"Alle har vært involvert i denne saken på en eller annen måte," sier en ansatt.
FBI-foreningen advarer
FBI Agents Association har advart om at en omfattende oppsigelse av ansatte "vil svekke byråets evne til å beskytte nasjonal sikkerhet og bekjempe kriminalitet."
Under en høring i Senatet ble Kash Patel, Trumps kandidat til FBI-direktør, spurt om han var kjent med en plan om å straffe FBI-agenter som jobbet med Trump-sakene.
"Jeg er ikke kjent med det, senator," svarte Patel.
Flere kritikere frykter likevel at Trump-administrasjonens grep vil svekke FBI som en uavhengig etat og gjøre det vanskeligere for etterforskere å gjøre jobben sin uten politisk press.