FN forteller: Æraen med global oppvarming er over og vi går inn i en fase med global "koking"

31/07/2023 14:30

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tiden med global oppvarming er over, og æraen med "global koking" har begynt, ifølge FN.

"Klimaendringene er her. Det er skummelt. Og det er bare begynnelsen," forklarte FNs generalsekretær António Guterres til en pressekonferanse torsdag (27. juli).

«Det er fortsatt mulig å begrense den globale temperaturøkningen til 1,5 C [over førindustrielt nivå] og unngå de aller verste klimaendringene. "Men bare med dramatiske, umiddelbare klimatiltak."

Guterres' kommentarer fulgte nyhetene denne uken om at de siste tre ukene har vært de varmeste siden registreringene startet, og juli vil sannsynligvis være den varmeste måneden noensinne.

"Menneskeheten er i det varme setet," sa Guterres.

«For store deler av Nord-Amerika, Asia, Afrika og Europa er det en grusom sommer. For hele planeten er det en katastrofe. Og for forskere er det utvetydig - menneskene har skylden.

"Alt dette er helt i samsvar med spådommer og gjentatte advarsler.

"Den eneste overraskelsen er endringshastigheten. Klimaendringene er her, det er skummelt, og det er bare begynnelsen. Tiden med global oppvarming er over; epoken med global koking har kommet."

Guterres oppfordret regjeringer over hele verden til å ta umiddelbare tiltak.

"Ledere må lede. Ingen mer nøling, ingen flere unnskyldninger, ikke mer å vente på at andre skal flytte først. Det er rett og slett ikke lenger tid til det.

«Det er fortsatt mulig å begrense den globale temperaturøkningen til 1,5C og unngå de verste klimaendringene, men bare med dramatiske, umiddelbare klimatiltak.

"Vi har sett en viss fremgang – en robust utrulling av fornybar energi og noen positive skritt fra sektorer som shipping – men ingenting av dette går langt nok eller raskt nok. Akselererende temperaturer krever akselerert handling."

Generalsekretæren for Verdens meteorologiske organisasjon, Petteri Taalas, la til: "Behovet for å redusere klimagassutslipp er mer presserende enn noen gang før. Klimatiltak er ikke en luksus, men et must."

Hetebølger har skylt over deler av Europa og USA de siste tre ukene, mens skogbranner har herjet Canada og flom har ødelagt deler av Nord-India.

Forskere advarer om at andre halvdel av året vil bli enda varmere ettersom El Niño får full effekt.