Forskere slår alarm: Giftige metaller funnet i tamponger

15/07/2024 07:00

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
En ny studie viser skremmende resultater.

Det antas at en kvinne bruker i gjennomsnitt 10.000 bind eller tamponger i løpet av livet.

Dette har vært sentralt i en kontroversiell debatt rundt om i verden. Denne diskusjonen har resultert i at noen steder gjør tamponger og bind gratis for kvinner.

Denne gangen er det imidlertid ikke det økonomiske aspektet som er i fokus - men heller helse.

En ny studie fra University of California Berkeley i USA har avslørt spor av skadelige metaller i tamponger, noe som har fått forskere til å slå alarm.

Funnet av metaller som nikkel, bly, kvikksølv, kobber og jern i tamponger gir alvorlige bekymringer, da disse produktene er i direkte kontakt med skjeden og derfor kan utgjøre en helserisiko.

Det skriver mediet Sky News

Studien inkluderte 30 tamponger fra 14 forskjellige merker, og resultatene viste at ingen av produktene slapp unna uten anmerkninger.

Hovedforfatteren av studien, Jenni Shearston, fremhever mangelen på forskning på området som problematisk, da tamponger har et stort potensial for å påvirke folkehelsen.

Første studie av sitt slag

Denne studien er den første i sitt slag som undersøker tamponger for et bredt spekter av metaller.

Resultatene varierte avhengig av om tampongene ble solgt i USA, Storbritannia eller EU, samt om de var økologiske eller ikke.

Forskning viser at metallene lettere kan tas opp via blod eller slimhinner når de kommer i kontakt med skjeden, noe som gjør tamponger spesielt farlige hvis de inneholder skadelige stoffer.

Studien spekulerer i at metallene kan stamme fra forurenset jord eller vann som brukes i dyrking av bomull, hvorfra tamponger er laget.

I tillegg kan kjemikalier som brukes til å kontrollere sopp, ugress og under bomullsdyrking, samt blekemidler som brukes til å oppnå en hvit farge, også bidra til forurensningen.