Håndballstjerne sovnet bak rattet

23/07/2024 05:00

Sofie

Nyheter
Foto: DarioZg / Shutterstock.com
Foto: DarioZg / Shutterstock.com
Håndballstjernen sovnet bak rattet på en kjøretur i Danmark med familien i bilen.

Søvnapné er en alvorlig søvnforstyrrelse der pusten gjentatte ganger stopper og starter under søvn. Denne tilstanden fører til redusert søvnkvalitet og kan resultere i konstant tretthet og andre helseproblemer som høyt blodtrykk og hjertesykdom.

Søvnapné rammer både menn og kvinner, men er mer vanlig hos overvektige mennesker. Ubehandlet søvnapné kan ha alvorlige konsekvenser for dagliglivet og krever ofte medisinsk intervensjon for å forbedre pasientens livskvalitet.

Den kan også fjernes kirurgisk, men det tar opptil et halvt år å bli frisk.

Jim Gottfridsson, den svenske håndballstjernen, har avslørt en skremmende opplevelse som kunne ha endt tragisk for ham og hans familie.

Gottfridsson lider av søvnapné. Tilstanden hans resulterer i ufrivillige pustepauser under søvn og dermed redusert søvnkvalitet. For seks år siden ble denne sykdommen nesten dødelig da han sovnet bak rattet mens hele familien satt i bilen.

Det forteller han i et intervju med Aftonbladet.

I et intervju med SVT, gjengitt av Aftonbladet, forteller Gottfridsson om den sjokkerende hendelsen. «Jeg grøsser når jeg tenker på hva som kunne ha skjedd,» sier han og uttrykker sin takknemlighet for konas raske reaksjon: «Heldigvis satt kona mi ved siden av meg og tok rattet: «Hva i helvete gjør du, Jim?! Du sovnet, utbrøt hun.

Søvnapné påvirker ikke bare Gottfridssons privatliv, men også hans profesjonelle karriere. Den konstante trettheten gjør det vanskelig å fungere optimalt, både som idrettsutøver og som far. «Jeg sovner overalt. Kontinuerlig. For eksempel når jeg pusler med sønnen min, sier han, og illustrerer de daglige utfordringene som søvnapné gir.

Årsaken til Gottfridssons søvnapné er at han ikke lenger kan puste gjennom det ene neseboret etter å ha knekt nesen fire ganger. En operasjon kan potensielt kurere tilstanden hans, men håndballspilleren har valgt å utsette operasjonen til etter karrieren, da han ikke ønsker å være borte fra håndballen i inntil et halvt år.

Gottfridsson er for tiden på treningsleir med det svenske landslaget foran de kommende OL, som begynner neste uke. Laget har store forventninger, og Gottfridsson spiller en sentral rolle i deres forberedelser. Selv om søvnapnéen hans er en konstant utfordring, er han fast bestemt på å prestere på høyeste nivå.

Denne situasjonen setter fokus på de usynlige utfordringene som profesjonelle idrettsutøvere ofte møter. Mens fansen ser de imponerende prestasjonene på banen, er det ofte personlige kamper bak kulissene som kan være like krevende.

Gottfridssons åpenhet om tilstanden hans gir innsikt i de ofre og vanskeligheter som følger med en profesjonell idrettskarriere.

Historien hans fungerer også som en påminnelse om viktigheten av helse og sikkerhet, både på og utenfor banen.

Søvnapné er en alvorlig tilstand som krever oppmerksomhet og behandling, selv for de som lever et aktivt og sunt liv. For Jim Gottfridsson er sikkerheten til familien og hans egen helse toppprioriteter, selv midt i en krevende idrettskarriere.