Hamas innrømmer feil under "nødvendige" angrep på Israel

22/01/2024 18:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Angrepet 7. oktober var et nødvendig skritt mot okkupasjonen og for å få løslatt fanger, skriver Hamas.

Den militante palestinske gruppen Hamas mener 7. oktober-angrepet på Israel var «nødvendig», men gruppen innrømmer at de har gjort en «feil».

Dette fremgår av en 16 sider lang rapport. Det er det første i sitt slag som er utgitt av Hamas siden oktoberangrepet som utløste en blodig krig på Gazastripen.

– Det var noen feil på grunn av den raske kollapsen av det israelske sikkerhets- og militærsystemet og kaoset som oppsto langs grenseområdene til Gaza, skriver Hamas.

I rapporten beskriver Hamas angrepet mot Israel som «et nødvendig skritt» mot den israelske okkupasjonen av de palestinske områdene.

Det er også et verktøy for å tvinge Israel til å løslate de palestinske fangene som sitter i fengsler i Israel, heter det.

Det er uklart hvorfor rapporten publiseres nå – knapt tre og en halv måned etter Hamas-angrepet som tok livet av rundt 1140 mennesker i Israel. Flertallet av dem var sivile.

I rapporten skriver Hamas at deres militante medlemmer følger «islamske verdier». Hvis sivile ble truffet, «hendte det ved en feil og under konfrontasjonen med okkupasjonsmakten», hevder gruppen.

De militante Hamas-krigerne som gikk inn i Israel om morgenen den 7. oktober tok rundt 250 gisler tilbake til Gazastripen.

Ifølge Israel er det fortsatt 132 gisler hos de militante gruppene på Gazastripen.

Minst 28 av dem antas å ha blitt drept, ifølge et AFP-oppslag basert på offisielle tall fra Israel.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, er under massivt press for å få gislene hjem.

Søndag avviser han nok en gang Hamas' krav om løslatelse av de israelske gislene på Gazastripen. Det sier han etter publiseringen av Hamas sin rapport.

Hamas vil at Israel skal stoppe «aggresjonen» på Gazastripen og trekke sine styrker tilbake til Israel.

Gruppen ønsker også løslatelse av flere palestinske fanger og garanterer at den kan bli ved makten.

– Hvis vi godtar det, har soldatene våre dødd forgjeves, sier Netanyahu.

– Hvis vi godtar det, vil vi ikke kunne garantere sikkerheten til våre innbyggere.

Den israelske regjeringens uttalte mål er å utrydde Hamas og hindre gruppen i å angripe Israel igjen.

Både Israel, EU og USA har Hamas på listene over terrorgrupper.

Tidligere søndag kunngjorde helsemyndighetene i det Hamas-kontrollerte palestinske territoriet at dødstallet hadde passert 25.000 siden krigen brøt ut for tre og en halv måned siden.

De fleste av ofrene på palestinsk side er kvinner og barn, legger myndighetene til.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.