I Europa stiller de fleste land klokken til vintertid på samme dag, nemlig den siste søndagen i oktober. I år faller det på natt til søndag 27. oktober.
De fleste land i EU og EØS, inkludert Norge og Sveits, følger en felles regel for å stille klokken. Dette er ment for å koordinere tidssonene og gjøre det enklere for transport, handel, og kommunikasjon på tvers av landegrensene.
Men det er ikke likt over hele verden.
Hvert år blusser debatten opp om hvorfor man egentlig skal stille klokka til sommertid eller vintertid. Og hvert år er mange forvirret over hvilken vei man egentlig skal stille klokka.
For selv om EU behandlet et forslag om å få slutt på den opprinnelig energibesparende løsningen i 2018, så fortsetter de fleste europeiske land tradisjonen med å stille klokka.
Hver natt til siste søndag i oktober klokken 02 om natten stilles klokka en time så vi går inn i vintertid mens det samme skjer hve siste søndag i mars når man år over til sommertid.
Hvilken vei skal klokka stilles?
Selv om mobiltelefoner og en rekke digitale ur har innlagt en automatisk justering av tiden i forhold til den tidssonen du er i, finnes det forstatt en mange ur man skal holde øye med og stille manuelt. Derfor er det en god ide å lære seg den gamle huskeregel om man skal stille klokka frem eller tilbake.
Regla relaterer til hagen og hagemøblene.
Når vi skal stille klokka fram en time, er det samtidig som man stiller hagemøblene fram for sommeren - og vi går altså inn i sommertid.
Når vi skal stille klokka en time tilbake, er det samtidig som man stiller hagemøblene tilbake i skuret for vinteren - og vi går inn i vintertiden.
Disse landene stiller ikke klokka
Selv om de fleste land i Europa har valgt å samordne bruken av vintertid og sommertid for å lette trafikk og handel mellom landene, er det noen land som har valgt en annen løsning. Russland og Hviterussland har valgt å ikke stille klokken, og på Island har man sommertid hele året.
I resten av verden varierer praksisen betydelig fra land til land og fra region til region rundt om i verden.
De fleste delene av USA og Canada bruker sommertid og stiller klokken tilbake til vintertid første søndag i november. Dog er det unntak for Arizona (bortsett fra Navajo Nation) og Hawaii som ikke bruker sommertid. Canada har også enkelte provinser og territorier som ikke endrer tid, som Saskatchewan.
De fleste land i Asia og Afrika skiller ikke mellom vintertid og sommertid, men det er noen unntak.
I Brasil ble praksisen avskaffet i 2019, og landet har samme tid hele året, mens praksisen i Chile varierer fra år til år. I Israel varierer tidspunktet fordi det tilpasses jødiske dager, mens man i Marokko tilpasser overgangen til ramadan for å lette overgangen mellom faste og arbeidstid. Marokko stiller vanligvis klokken tilbake i slutten av oktober, men dette kan variere.
New Zealand bruker sommertid og stiller klokken tilbake til vintertid den første søndagen i april, mens Australia har forskjellig praksis i de forskjelige delen av landet.