Historisk månelanding: Kinesisk romfartøy vender tilbake til jorden fra månens fjerne side

09/07/2024 14:00

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kinesiske romfartøyet Chang'e-6, som bærer prøver fra den andre siden av månen, skal returnere til jorden på tirsdag 25.06.
Historisk oppdrag nærmer seg fullføring

Det kinesiske romfartøyet Chang'e-6, som bærer prøver fra den andre siden av månen, er satt til å returnere til jorden på tirsdag etter et utfordrende 53-dagers oppdrag som kan markere en global førstegang. På grunn av sin kompleksitet er dette oppdraget en av Kinas mest ambisiøse romfart.

Ifølge Digi24 har ikke Kinas nasjonale romfartsadministrasjon (CNSA) annonsert en eksakt ankomsttid, men eksperter spår at romfartøyet sannsynligvis vil lande om ettermiddagen i et ørkenområde i Indre Mongolia, Nord-Kina.

Den andre siden av månen er en sjelden utforsket region, usynlig fra jorden, og lovende for forskning på grunn av dens robuste egenskaper som er mindre jevnet av gamle lavastrømmer sammenlignet med nærsiden.

Prøvene samlet inn av Chang'e-6, bestående av jord og steiner, kan gi betydelig innsikt i dannelsen og historien til jordens naturlige satellitt.

Banebrytende leting og prøveinnsamling

Sonden ble skutt opp i verdensrommet 3. mai fra Wenchang-oppskytningssenteret i den tropiske øyprovinsen Hainan, sør i Kina. Omtrent en måned senere landet den i det enorme South Pole-Aitken-bassenget, et av de største kjente nedslagskratrene i solsystemet, som ligger på den andre siden av Månen.

Ved hjelp av en drill og en robotarm samlet sonden prøvene, tok bilder av månens overflate og plantet et rødt og gult kinesisk flagg i den grå jorda på Månens andre side.

Den 4. juni skrev sonden historie med den første vellykkede oppskytningen fra den andre siden av månen, og plasserte de innsamlede prøvene i månebane der de har holdt seg siden. Kinas statlige nyhetsbyrå, Xinhua, beskrev denne prestasjonen som «en enestående bragd i historien om måneutforskning».

Oppdraget krevde en kinesisk relésatellitt for å sikre at kommunikasjonssignaler kunne overføres frem og tilbake mellom jorden og den andre siden av månen.

Kinas voksende romambisjoner

Kina har utvidet romprogrammene sine betydelig de siste 30 årene, og investert milliarder av euro for å ta igjen amerikanske, russiske og europeiske ledere.

I 2019 ble Kina det første landet som landet et romfartøy på den andre siden av månen. I 2020 brakte den tilbake prøver fra Månens synlige side og fullførte Beidou satellittnavigasjonssystem. I 2021 sendte Kina en liten robot til Mars.

Den asiatiske giganten har som mål å starte sitt første bemannede oppdrag til månen innen 2030 og planlegger å bygge en månebase. USA er engasjert i en rivalisering med Kina om måneutforskning. Washington planlegger å sende astronauter til månen innen 2026 med Artemis 3-oppdraget.