Historisk operasjon: Et genmodifisert grisehjerte settes inn i et menneske

24/09/2023 09:30

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lawrence Faucette er den andre pasienten i verden som har fått en genmodifisert grisehjertetransplantasjon

Denne uken er det tatt enda et stort skritt innen det voksende medisinske feltet xenotransplantasjon, som omhandler transplantasjon av dyreorganer til menneskekropper.

58 år gamle Lawrence Faucette fra USA var bare den andre i verden som fikk implantert et grisehjerte i brystet onsdag. Den fungerer nå bra og "uten hjelp av noen hvitevarer".

Operasjonen fant sted ved det medisinske fakultetet ved University of Maryland, som ligger i byen Baltimore.

Det var også her den første operasjonen i sitt slag fant sted. Den 57 år gamle amerikaneren David Bennett døde i fjor etter at han fikk implantert et grisehjerte.

Ifølge universitetet skyldtes det "en rekke forskjellige årsaker, inkludert hans dårlige helse" før operasjonen fant sted.

Lawrence Faucette var ikke kvalifisert for en transplantasjon med et menneskehjerte. Listen over pasienter som venter på en er lang, og i Faucettes tilfelle var det bare en liten sjanse for at det ville fungere.

Uten et nytt hjerte sto den 58 år gamle amerikaneren overfor stor sannsynlighet for hjertesvikt.

– Mitt eneste virkelige håp er å få grisehjertet, xenotransplantasjonen, sa Faucette før han ble lagt i narkose.

– Nå har jeg i hvert fall et håp og jeg har en sjanse.

Organmangel er et stort problem i USA, med over 100 000 mennesker på venteliste for en transplantasjon.

Ifølge eksperter kan xenotransplantasjoner være en del av løsningen, men prosedyren er vanskelig fordi menneskekroppen i utgangspunktet begynner å avstøte og i noen tilfeller til og med skade det fremmede organet.

Forskere prøver å omgå det problemet med en kombinasjon av bruk av genmodifiserte griser og medisiner for å forhindre at menneskekroppen avstøter og skader det nye hjertet.

Prosedyren har blitt testet på hjernedøde pasienter i storbyen New York de siste årene. Tidligere denne måneden satte en hjernedød pasient rekord ved å overleve 61 dager med et genmodifisert grisehjerte.