En rekke nye matkontroller gir innsikt i forholdene mange danske griser lever under.
Det fremgår av kontrollene at mange griser lider av hudabscesser, skuldersår, leddgikt og andre plager. Dette skriver Ekstra Bladet.
Studien belyser en rekke problemer i svinenæringen, blant annet fysisk skade på dyrene, som ifølge Lene Juul Pedersen, griseforsker ved Aarhus Universitet, i overveiende grad skyldes forholdene grisene holdes under.
Disse problemene kaster et kritisk lys over måten griser behandles på i landbruket.
Ifølge rapporten var det i 90 av de utførte kontrollene griser som hadde problemer med å støtte seg på ett eller flere bein eller som hadde vanskeligheter med å reise seg.
I tillegg meldes det i 20 tilfeller om skuldersår hos purker, som ofte oppstår når dyrene ikke har et mykt underlag å hvile på.
Videre ble det funnet griser med brokk i rundt 100 av tilfellene.
Fødevarestyrelsen har ikke gitt ut detaljer om de 44 alvorligste tilfellene, da disse har resultert i en politianmeldelse.
Christian Fink, direktør for Sektor for svin i bransjeforeningen Landbruk & Fødevarer, erkjenner problemene og konstaterer at det har vært en mindre reduksjon i antall restriksjoner fra Fødevarestyrelsen fra 2021 til 2022.
Han uttrykker bekymring spesielt for politianmeldelsene og understreker behovet for forbedringer.
Denne innsikten i tilstanden til danske grisefarmer reiser spørsmål om dyrevelferd og industriell praksis i svineproduksjon.