Den store dagen har endelig kommet, og det betyr at det etter all sannsynlighet har blitt og vil bli spist mye julemat rundt omkring i de norske husholdningene.
Det er ikke utenkelig at du ender opp med rester, men havner du i den situasjonen er det viktig å være klar over at det finnes en spesiell julemat som du ikke må pakke inn i sølvfolie.
I et gammelt innlegg på Facebook skriver den danske Fødevarestyrelsen at rødkålsrester ikke skal dekkes med sølvfolie – og det er det faktisk en god grunn til:
"Aluminium fra stanniol kan være et problem for helsen din hvis det hoper seg opp i kroppen over lengre tid. Derfor er det ikke lurt å legge sølvfolie over julerestene av rødkål, syltet rødbet eller syltet agurk», skriver etaten i innkallingen.
I stedet kan du med fordel oppbevare syrlig mat i glass, (men ikke krystallglass), porselens- eller plastskåler dekket med f.eks. plastfilm eller lokk.
Juleavfall
Det er ikke bare rødkål og andre rester som blir til overs når julaften er over. Det er også avfall som du sannsynligvis vil bli kvitt så fort som mulig.
Desember måned 2021 bød på 567 tonn ekstra avfall sammenlignet med en gjennomsnittlig måned, ifølge AffaldVarme Aarhus.