Iran: Hvordan alt startet

18/10/2022 15:23

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"Kvinne, livet og frihet" er slagordene sinte iranere roper ut i gaten. Hva er det som skjer i Iran?

I over 50 byer og tettsteder har iranere demonstrert for å protestere etter dødsfallet til Mahsa Amini, en ung dame som døde i politiets varetekt 16. september 2022.

Mahsa var på ferie i Irans hovedstad Teheran, da hun ble pågrepet for å ikke ha dekket til håret og nakken. Hun ble deretter dratt inn i en politibil, og slått til hun var bevisstløs. På grunn av dette havnet den 22 år gamle iranske kvinnen i koma og døde tre dager senere.

Dette førte videre til protester fra folket over hele Iran.

Iran har i mange år hatt høy arbeidsledighet, skyhøy inflasjon og dårlig økonomisk utvikling. Samtidig har myndighetene brukt milliarder av kroner på å støtte ulike shia-muslimske grupperinger i Syria, Irak, Libanon og Jemen. Dette har skapt frykt og sinne blant mange iranere, som ser lite håp for sin egen framtid.

I protest har flere unge iranske kvinner tatt av seg hijaben, og vifter den foran sikkerhetsstyrker. Demonstrantene krever at de ansvarlige bak dødsfallet til Mahsa stilles til ansvar.

Ifølge NRK vil utenriksministeren i Ukraina vil kutte bånd til Iran. Ukraina anklager Iran for å selge våpen til Russland, som brukes i krigen mot Ukraina. På grunn av dette har Volodymyr Zelenskyj bestemt seg for å kutte diplomatiske forbindelser til Iran.

Regjeringen i Norge slutter seg til EUs nye sanksjoner mot Iran. I et intervju fra NRK, med Jonas Gahr Støre sier han "Det er klokt for Norge å gjøre dette sammen med en gruppe land, og der er naturlig for oss å jobbe sammen med EU-landene. Dette er et veldig klart og tydelig signal som Iran kommer til å oppfatte som en tydelig protest fra Europa".

 

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.