Julefeiringen står i fare

11/11/2024 10:01

Hanne

NYHETER
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Nesten én av fem vurderer å droppe hele eller deler av julefeiringen.

Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for fjerde kvartal viser at fire av ti nordmenn har fått dårligere økonomi det siste halvåret.

18 prosent av befolkningen uttrykker bekymring for om de har råd til å feire jul i år, med alle kostnadene det innebærer for mat, gaver og sosiale sammenkomster.

"Nok en gang ser vi at mange er bekymret for julefeiringen. Vi står nå overfor den tredje julen preget av dyrtid, med kraftig økning i kostnadene for nødvendige ting som bolig og mat. Samtidig opplever mange forventningspress, familiekonflikter, ensomhet og utenforskap i forbindelse med julen," sier Elin Herikstad, assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, i en pressemelding.

I fjor på samme tid var det 21 prosent som var bekymret for om de hadde råd til jul.

"Hver dag møter vi mennesker som allerede før dyrtiden slet økonomisk, og som nå har havnet i en enda mer alvorlig situasjon. Dette er vanskelig å komme seg ut av. Vi forventer at arbeidet med statsbudsjettet fører til flere tiltak mot fattigdom," sier Herikstad.

Mindre mat og sultne netter
Sifo har konkludert med at dagens sosialsatser er for lave til å sikre et forsvarlig livsopphold for alle grupper. Frelsesarmeen har i lang tid jobbet for å øke ytelsene til et verdig nivå.

"Dårlig økonomi handler dessverre ikke bare om julen. Fattigdomsbarometeret vårt viser at fire av ti har fått dårligere råd det siste halve året, og blant dem er hele 38 prosent bekymret for julefeiringen, mens 14 prosent har lagt seg sultne på grunn av egen økonomi," sier Herikstad.

Sifo viser at en familie har opplevd en økning på 33 prosent i matvareprisene de siste tre årene. I Frelsesarmeens fattigdomsbarometer svarer 38 prosent at de har kjøpt mindre eller mindre sunn mat det siste halvåret, på grunn av økonomiske utfordringer. Halvparten av barnefamiliene oppgir det samme, en økning fra 45 prosent i tredje kvartal til 48 prosent i fjerde kvartal.

Fattigdomsbarometeret
Frelsesarmeen og Opinion måler kvartalsvis hvordan økonomiske endringer påvirker befolkningen, inkludert foreldre og deres barn, for å forstå behovet for hjelp og omsorg i samfunnet og vurdere dette opp mot Frelsesarmeens bistand. Undersøkelsen for tredje kvartal ble gjennomført i uke 41 og 42, med 2022 respondenter over 18 år.

Resultater fra fattigdomsbarometeret for fjerde kvartal 2024 sammenlignet med 2023 (i parentes):

- 39 prosent av befolkningen sier de har fått dårligere økonomi det siste halvåret (55 prosent).

- 20 prosent opplever det som utfordrende å få endene til å møtes (27 prosent).

- 18 prosent er bekymret for om de har råd til jul (21 prosent).

- 38 prosent kjøper mindre eller mindre sunn mat (44 prosent).

- 48 prosent av barnefamiliene kjøper mindre eller mindre sunn mat (54 prosent).

- 7 prosent har lagt seg sultne de siste seks månedene på grunn av økonomi (7 prosent).

- Blant de som har fått dårligere økonomi, oppgir 14 prosent at de har lagt seg sultne (10 prosent) og 38 prosent er bekymret for julefeiringen.

- Blant de som strever med å få endene til å møtes, er 61 prosent bekymret for julefeiringen (60 prosent) og 28 prosent har lagt seg sultne (23 prosent).