Kan bli katastrofalt: Trump planlegger handelskrig med Kina

06/02/2024 23:00

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Dersom Donald Trump kjemper seg tilbake til det ovale kontor, planlegger han ifølge amerikanske medier å føre en handelskrig med Kina.

Donald Trump planlegger en handelskrig som ifølge økonomer vil være katastrofal for den globale handelen dersom han blir USAs neste president.

Det skriver det amerikanske mediet Washington Post.

De snakket med tre anonyme kilder som sa at Trump hadde møtt rådgivere for å diskutere muligheten for å innføre 60 prosent toll på kinesiske varer.

– Dette truer med å eliminere og fragmentere den globale handelen i en grad vi ikke har sett på århundrer, sier seniorøkonom Erica York i Tax Foundation til Washington Post.

Trump-leiren har ikke kommentert rapportene fra de tre anonyme kildene, men Donald Trump har allerede offisielt erklært at han har til hensikt å sette en nøkkel i arbeidet med import fra Kina hvis han blir president igjen.

Trump har sagt at han vil gi grønt lys til å nedgradere Kinas handelsstatus med USA, noe som i seg selv potensielt kan øke tollsatsene mellom nasjoner med opptil 40 prosent, ifølge Washington Post.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i SpareBank 1 Markets, sier til Dagbladet at planene bør skape bekymring, og kaller det en potensiell katastrofe for amerikanske forbrukere.

– Det vil ramme amerikanske selskaper som importerer halvfabrikata fra Kina. De blir mindre konkurransedyktige i USA og i resten av verden, selv om de sikkert kan øke prisene noe for amerikanske kunder. Det bidrar også til økt inflasjon.

Donald Trump har tidligere lansert sine planer om å innføre toll på ti prosent på all import til USA.

Disse planene ble også sterkt kritisert av økonomer og eksperter, som spådde at det ville ende i katastrofale konsekvenser for global handel.

Harald Magnus Andreassen understreker også overfor Dagbladet at det ikke bare vil være Kina og USA som vil bli rammet av konsekvensene dersom Donald Trumps tollsatser blir en realitet.

– Det er klart, hvis man hever tollsatsene til 60 prosent, så er det én ting som treffer direkte. Men det vil bli møtt med lignende idiotiske tiltak fra andre land, spesielt Kina, sier han.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.