Kongefamilien deler detaljer om tronskiftet: Slik skal kroningen foregå

07/01/2024 21:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Danmark får snart en ny konge når kronprins Frederik overtar tronen 14. januar. Nå har Kongehuset offentliggjort flere detaljer.

Tradisjonen tro satt dronning Margrethe klar til å holde sin tale nyttårsaften. Det svært få hadde blitt informert om på forhånd, var at hun hadde til hensikt å abdisere.

Det er absolutt ikke hver dag dette skjer i Danmark. Det er derimot første gang på 900 år at dette har skjedd her i landet.

«Når H.M. Dronningen abdiserer ved Statsrådet søndag 14. januar 2024, vil det være første gang på nesten 900 år at dette skjer i Danmark – det vil dermed være en ekstraordinær og historisk begivenhet», skriver Slottet om den offisielle hjemmesiden.

I etterkant har mange stilt spørsmål ved hva som egentlig vil skje når tronskiftet finner sted 14. januar. Foreløpig har ikke mange detaljer blitt offentliggjort av Kongehuset.

Dette er nå endret, ettersom en tidsplan for tronskiftet er publisert i et innlegg på Instagram.

Her kommer det frem at prosessen starter med et statsråd på Christiansborg slott, som finner sted kl 14.00 Her skal både kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og prins Christian delta.

«H.K.H. Kronprinsen vil dermed ankomme Christiansborg slott som kronprins og forlate det som konge», skrev kongehuset tidligere ifølge Ekstra Bladet.

Kronprins Frederik er imidlertid ikke den eneste som får ny tittel. Det samme er tilfelle for både kronprinsesse Mary og prins Christian, som heretter vil bli titulert som dronning Mary og kronprins Christian.

På 15.00 blir kronprins Frederik utropt til kong Frederik 10. Det vil skje fra balkongen på Christiansborg slott. To timer senere, kl 17.00 er det overføring av de kongelige fanene fra Christian IXs Slott til Frederik VIIIs Slott på Amalienborg.

Det er også opplyst at nærmere detaljer om programmet vil bli publisert senere.