Korona-teori: Kan ikke utelukkes

30/05/2023 23:30

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En kinesisk forsker kan ha avslørt at Kina tok teorien om laboratorielekkasjer mer alvorlig enn tidligere antatt.

Det kan ikke utelukkes at koronaviruset opprinnelig ble lekket fra et laboratorium i den kinesiske storbyen Wuhan.

Det sier den kinesiske toppforskeren George Gao, tidligere leder for Kinas Center for Health Control (CDC), i et intervju med britiske BBC.

Kinas regjering har så langt avvist alle teorier om at viruset kan ha rømt fra et laboratorium. Men Gao, som spilte en nøkkelrolle i Kinas håndtering av pandemien, er mer usikker. Det skriver BBC.

- Du kan alltid ha mistanker. Det er vitenskap. Og du kan ikke utelukke noe, sier han til BBC Radio 4.

Samtidig avslører han at kinesiske myndigheter kan ha tatt teorien mer alvorlig enn de hittil offisielt har gitt uttrykk for.

I alle fall, ifølge George Gao, må en slags formell studie ha blitt utført ved Wuhans institutt for virologi (WIV). Laboratoriet har i årevis blitt brukt til å studere ulike typer koronavirus.

"Regjeringen arrangerte noe," sa han, og la til at hans tidligere arbeidsplass, CDC, ikke var involvert.

Han blir spurt på BBCs radioprogram om han tror det ble gjennomført en reell etterforskning i WIV.

– Ja, svarer han.

"Det laboratoriet ble dobbeltsjekket av eksperter på området," sa det.

Ifølge BBC er dette første gang det er antydet at det har vært offisielle undersøkelser av laboratoriet. Men George Gao legger også til at han har «hørt» at det ikke ble funnet noe mistenkelig.

– Jeg tror konklusjonen deres var at de følger alle protokoller. De har ikke funnet noen feil, sier den tidligere toppforskeren.

Det er en utbredt oppfatning at covid-19 stammer fra flaggermus, skriver BBC. Det er imidlertid ukjent hvordan den spredte seg videre til mennesker.

En teori er at viruset sprer seg naturlig fra flaggermus til mennesker, for eksempel gjennom ett eller flere andre dyr. Mange forskere, ifølge BBC, mener at denne teorien er den mest sannsynlige.

Andre forskere mener imidlertid at det ikke er nok bevis for å utelukke en annen teori. Det tyder på at viruset kan ha smittet en forsker som studerte hvordan viruset stammer fra naturen.