Den kjente Eurovision-influenseren Adam McCallig, har delt flere forslag via sosiale medier, som inkluderer bedre krisehåndtering, tryggere soner for deltakerne uten filming, og nulltoleranse for antisemittisme.
EBU svarer på kritikken
Selv om EBU ikke har bekreftet alle forslagene, har de uttalt at en uavhengig konsultasjon er gjennomført, og at de jobber med tiltak som skal gi bedre beskyttelse for deltakere og ansatte.
Håkon Røssum fra Eurovision Norway sier han håper på endringene, spesielt med tanke på det psykiske presset artister står overfor. Han mener at tilbudet fra EBU tidligere har vært utilstrekkelig, skriver TV2.
Skandaler fra 2024 setter fokus på endringer
McCallig peker på hendelsen med Joost Klein, som ble kastet ut av ESC etter anklager om truende oppførsel, som senere ble henlagt av svenske myndigheter. Mange mener Klein ble urettferdig behandlet, og McCallig håper at et kriseteam kan forhindre lignende situasjoner i fremtiden.
Han nevner også at flere deltakere vurderte å trekke seg i fjor, og mener at EBU må gjøre mer enn å snakke om mental helse.
Politisk uro og strenge regler
Fjorårets konkurranse ble preget av uro rundt Israels deltakelse, noe som førte til buing og protester. EBU ønsker nå å unngå lignende hendelser i 2025, og det sveitsiske vertslandet Basel har uttalt at de vil fokusere på nøytralitet.
McCallig ønsker at EBU også tar hensyn til andre religioner, som i tilfellet med artisten Eric Saade, som ble kritisert for å bruke palestinaskjerf. Han mener EBU må være konsekvente i sin behandling av kulturuttrykk.
EBU planlegger også å innføre en etisk «Code of Conduct» for å sikre klare retningslinjer. De vil utdype mer om disse tiltakene i løpet av året.