Legene oppdaget noe utrolig: Mann manglet 90% av hjernen

21/08/2024 22:54

Christina Amundsen

NYHETER
Foto: Feuillet et al./The Lancet.
Foto: Feuillet et al./The Lancet.
Vi kjenner vel alle til noen som ikke er den skarpeste kniven i skuffen?

Denne fascinerende historien fra 2007 har utfordret forskerenes forståelse av hjernen og den menneskelige bevisstheten, det skriver The Lancet.

En 44 år gammel fransk mann, som tilsynelatende levde et aldeles normalt normalt liv, fikk ved en tilfeldighet snudd opp - ned på tilværelsen sin.

Under en legeundersøkelse ble det oppdaget at mannen manglet hele 90 prosent av hjernen sin. Det melder Unilad.

Franskmannen oppsøkte lege på grunn av en svekkelse i beinet, men under en omfattende undersøkelse hvor det også ble gjort skanninger av hodet, avdekket legene at hodeskallen hans stort sett var fylt med væske, med bare et tynt lag av hjernevev igjen.

Denne tilstanden, kjent som hydrocephalus, hadde sakte men sikkert ødelagt mesteparten av hjernen hans over en periode på 30 år.

Merkelig nok hadde mannen fått diagnosen som spedbarn og fått en sylinder stukket inn i hodet for å fjerne væsken.

Sylinderen ble fjernet da mannen var 14 år, og siden den gang har 90% av mannens hjerne bare erodert bort over tid.

Psykologen Axel Cleeremans kunne fortelle at mannen til tross for hjerneskaden, levde et normalt liv, med familie og jobb.

IQ-testene hans viste en score på 84, litt under gjennomsnittet, med andre ord ikke den skarpeste kniven i skuffen - men han var fullt funksjonell i samfunnet.

44-åringen hadde levd hele livet sitt i god tro om at det ikke feilte ham det verdens ting.

Dette har ført til at forskere har begynt å revurdere tidligere teorier om bevissthet, som ofte har knyttet den til spesifikke deler av hjernen.

Historien har også åpnet for teorier om hjernens tilpasningsevne, hvor noen forskere mener at ulike deler av hjernen kan overta funksjoner fra skadede områder, noe som utfordrer tidligere oppfatninger om hjernens rigiditet.

Franskmannens historie er et bemerkelsesverdig eksempel på hjernens plastisitet og hvordan kroppen kan tilpasse seg selv de mest ekstreme forhold.