"Når været er som dette, må fotgjengere være forsiktige", oppfordrer Frende forsikring som advarer mot at istapper og isklumper kan falle ned fra takene.
Mange vet ikke at det er huseiernes ansvar å sørge for at fortauet er trygt og framkommelig.
Hvis ikke, kan det ende stygt - både for den som skades og den som er ansvarlig.
"Temperaturen svinger mellom dag og natt, og snø og is kan brått slippe fra takene. Det kan treffe barnevogner, syklister eller fotgjengere med musikk på øret", advarer fagsjef i Frende Forsikring, Lill Cecilie Bjørndal Klementsen.
Huseiernes ansvar
Mange steder i landet har det kommet ekstremt mye snø de første dagene i 2025. Det krever ekstra innsats fra gård- og huseiere.
"De har et særlig ansvar for å bidra til at det er trygt og framkommelig ved eiendommen deres, blant annet ved å fjerne snø eller istapper fra takene", sier Klementsen.
Ifølge politivedtekter rundt omkring i landet er huseiere ansvarlige for at bygninger og tomter mot offentlige steder vedlikeholdes slik at ingen blir skadet.
"Hvis du er huseier eller næringsdrivende, er du forpliktet til å rydde veier og fortau for snø og is. Du må også fjerne snø fra tak for å unngå takras. Hvis snøen allerede har rast, må du fjerne den så snart som mulig. Du skal også sette opp varsler på steder hvor det er fare for snøras, og fjerne dem når faren er over, senest innen sju dager", sier fagsjefen i Frende.
Hvis det skjer uhell, er det en fordel om huseier, gårdeier, styret i boligselskap eller sameie kan dokumentere at de har vært i kontakt med et firma som kan fjerne isen.
Risikerer bot
I følge politivedtektene er det huseiers første ansvar å sette opp varslingsskilt eller avvisere, og du bør også sette opp sperrebånd.
Hvis man ikke gjør det, kan man risikere en bot på 5.000 kroner.
"Det verste er hvis mennesker eller dyr blir skadet. Det har hendt at isblokker på 30-40 kilo har rast fra takene og truffet mennesker i hodet", sier Klementsen og legger til at det heldigvis er sjeldent.
Det skjer oftere at biler eller andre ting som står ute, blir skadet. En knust rute, en bulk i taket eller i panseret er skader fagsjefen ser hver vinter.
Kan bli straffet
Hun forteller at hvis det snør om natta, er der som hovedregel tilstrekkelig å fjerne snø og strø veien så snart som mulig, og senest i løpet av neste dag. Hvis huseierne ikke overholder vedlikeholdspliktene fra politivedtektene, kan politiet ilegge gebyr og få jobben utført på huseierens regning.
"I alvorlige tilfeller kan huseieren bli straffet etter politiloven eller enda strengere straffebestemmelser"
"Rettspraksis har flere eksempler på at huseiere har blitt ansvarlige etter at noen har skadet seg på glatte fortau eller fått takras i hodet," sier Lill Cecilie Bjørndal Klementsen.
Det er sjelden at brudd på politivedtektene fører til straff, men en huseier kan likevel ilegges ansvar hvis du faller og slår deg på glattisen, eller hvis du får bilen skadet av et takras.
Er du huseier? Her er sjekklisten din!
Sett opp varslingsskilt og sperrebånd med en gang det er fare for takras
Måk snø fra veier og fortau før det fryser på
Strø veier og fortau du har ansvar for
Har det rast fra taket allerede? Da må du fjerne det fra vei eller fortau
Fjern snø fra taket for å unngå takras
Tenk på din egen sikkerhet på taket, vurder gjerne profesjonelle vaktmestertjenester
Du må gjøre jobben innen rimelig tid, senest dagen etter snøfall