Maraton legende i ulykke etter å ha snudd ved målstreken

12/08/2024 20:00

Sofie

Nyheter
Foto: photocosmos1 / Shutterstock.com
Foto: photocosmos1 / Shutterstock.com
Synet av en tidligere uknuselig OL-legende som står med ryggen vendt mot målstreken midt under maraton har rystet Paris.

To ganger olympisk maratonmester Eliud Kipchoge håpet på en drømmefinale i karrieren i en alder av 39 – men endte opp med å overlevere joggeskoene sine til en fan.

Den eneste mannen som løp under to timer – om enn i et uoffisielt løp – den kenyanske superstjernen bestemte at nok var nok i Paris og sluttet å løpe rundt 30 km-merket. Det skriver News.

I scener fanget av en AFP-reporter i mengden, henvendte Kipchoge seg til fansen og overrakte skoene og sokkene sine til supporterne, og fikk en henrykt mottakelse.

Deretter klatret han trett inn i en ventende varebil og ble kjørt bort mens publikum jublet vilt.

Kipchoge hadde som mål å vinne et historisk tredje strake gull, men var omtrent åtte minutter unna tempoet da han bestemte seg for å kaste inn håndkleet.

Etiopias Tamirat Tola vant løpet på en olympisk rekordtid på 2t 06min 26sek, og erklærte det som den "største dagen" i livet hans.

For Kipchoge var det imidlertid «en tøff dag på kontoret».

«Dette er mitt verste maraton. Jeg har aldri gjort en DNF (fullførte ikke). Sånn er livet," sa han.

Han fortalte at han fikk smerter i ryggen etter 20-kilometeren. Kipchoge var uforpliktende på fremtiden.

«Jeg vet ikke hva fremtiden min vil bringe. Jeg vil tenke på det i løpet av de neste tre månedene. Jeg vil fortsatt prøve å løpe noen maraton. Du kan trene veldig lenge, men en dag kan det skje. Det er som boksing. Du kan gå på treningsleir i fem måneder og bli slått ut på to sekunder."

"Men livet vil fortsette."

Han hadde et spesielt øyeblikk med fansen som passet for et slikt ikon for sporten.

Kipchoge var overbevist om at de straffende parisiske åsene ikke brøt ham.

"Jeg hadde vondt i ryggen på omtrent 20 km og bestemte meg for ikke å fullføre og prøve å komme meg ut. Åsene påvirket meg ikke i det hele tatt. Smertene fikk meg til å stoppe. De andre løperne ba meg presse på, men jeg sa til dem: 'Nei, jeg har smerter, jeg kan ikke'.

"Jeg kunne føle kjærligheten og respekten fra dem."

Det var en masterclass fra 22 år gamle Tola som sjokkerte verden.

Å løpe solo foran var en utrolig risiko - og han rev opp oppløpet fra Paris sentrum til Versailles som om det var lett jobb.

Han endte 21 sekunder foran belgiske Bashir Abdi, bronsevinneren fra Tokyo, med Kenyas Benson Kipruto som tok bronse.

Eliud Kipchoge etter at han DNF ved OL-maraton i Paris 2024. Foto: X\@MichKatami

«Jeg er glad i dag. Jeg var verdensmester i 2022 og nå er jeg olympisk mester, sa Tola.

«Det er den største dagen i mitt liv. Dette var målet mitt.»

Tola, en sen oppfordring for å erstatte skaderammede Sisay Lemma, vant gull ved verdensmesterskapet i 2022 i Eugene.

Nylig endte han på tredjeplass i fjorårets London Marathon og vant New York City Marathon med en banerekord på 2:04.58.

"Jeg var reserven i det etiopiske laget, men da Sisay hadde skader, hadde jeg en sjanse til å representere ham," sa Tola.

«Jeg var fullt forberedt og visste at jeg kunne oppfylle drømmen min. Dette er OL og det er ikke lett å vinne de olympiske leker, ikke i det hele tatt. Jeg er veldig stolt, veldig glad."

Ruten inkluderte en 436m stigning og 438m nedstigning. Maksimal stigning på strekningen var 13,5 prosent. "Hvis du ikke er virkelig skikket for dette kurset, vil det være veldig tøft," sa Bekele.

Sølvmedaljevinner Abdi la til: «Været var varmt, (terrenget inneholdt) mange opp- og nedturer. Egentlig forventet jeg å gå oppoverbakke ville være mest utfordrende, men jeg syntes å gå nedoverbakke som vanskeligst.

«Det var veldig bratt og du har ikke kontroll over kroppen din. Det var veldig skummelt, spesielt etter 29 km, vi hadde nesten 2 km med nedoverbakke og det gikk bare mer ned og ned, og jeg var veldig redd for å falle.

«Dette er den vanskeligste maratonløypa jeg noen gang har løpt