Amerikanske myndigheter har lenge uttrykt bekymring for Tiktoks innvirkning på barn og unge. I mars 2022 ble det satt i gang en større etterforskning av plattformen, ledet av flere statsadvokater, inkludert California og New York.
Nå, basert på resultatene av etterforskningen, velger 13 stater sammen med Washington DC å saksøke Tiktok, ifølge AP.
Hovedkritikken til Tiktok gjelder algoritmen som brukes for å skreddersy innholdet til hver bruker. Algoritmen beskyldes for å være spesielt avhengighetsskapende for barn og unge.
Plattformens design gjør det enkelt for brukere å bli sittende fast i endeløs rulling, mens ansiktsfiltre skaper urealistiske skjønnhetsidealer.
Californias øverste advokat, Rob Bonta, retter hard kritikk mot Tiktok:
"De har valgt profitt fremfor helsen, sikkerheten og fremtiden til barna våre," sier han.
Samtidig uttrykker tidligere visepresident Mike Pence sin støtte til søksmålet. Han har kalt Tiktok en «digital fentanyl» og mener at plattformen utgjør en stor trussel mot barns velvære.
"Det er flott å se statsadvokater fra hele landet iverksette tiltak for å beskytte barna våre mot de skadelige effektene av Kinas Tiktok," skrev Pence på X.
I etterforskningen har påtalemyndigheten sammenlignet Tiktok med tidligere saker der stater mobiliserte mot tobakks- og legemiddelindustrien. Det har også blitt reist spørsmål om Tiktoks fremtid i USA, spesielt på grunn av forbindelsen til Kina.