Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune i Trøndelag. Det er også påvist fugleinfluensa hos døde ville måker som har skylt i land i Nord-Troms.
Det var rundt 70 ville måker som ble funnet døde og hvor smitten ble funnet. I tillegg er det funnet rundt 100 døde maker i Skjervøy, men her er dødsårsaken ennå ikke fastsatt.
En rekke tiltak
Mattilsynet har innført en rekke restriksjoner i et område rundt fugleholdet på Frøya for å hindre videre smittespredning.
I tillegg til å båndlegge det aktuelle dyreholdet på Frøya, har Mattilsynet innført strenge tiltak og restriksjoner for alle som har fugler i det aktuelle området. Disse tiltakene er innført for å hindre videre smitte.
Ikke rør fuglene!
I forbindelse med funnet av smitten blant ville fugler, fastsetter ikke Mattilsynet tiltak eller soner. Likevel kommer tilsynet med en klar advarsel:
"Funn av døde, ville fugler kan/skal meldes til Mattilsynet. Ikke ta på døde fugler. La også syke fugler være i fred. Ikke prøv å fange syke fugler. Det stresser fuglene og kan bidra til å spre smitte. Noen fugler kan også overleve sykdommen om de får ro", skriver Mattilsynet i en melding.
Farlig også for mennesker
Fugleinfluensa fører som regel til alvorlig sykdom og død hos smittede fugler.
Sykdommen er svært smittsom mellom fugler, men smitter sjelden til mennesker. Dog kan den være farlig for mennesker som blir smittet.
Mennesker kan bli smittet gjennom direkte kontakt med infiserte fugler, deres avføring, eller miljøer som er forurenset av viruset. Smitte fra person til person er ekstremt sjelden.
Hvis mennesker blir smittet, kan de oppleve feber, hoste, sår hals, muskelsmerter, og i noen tilfeller alvorlige luftveisinfeksjoner, lungebetennelse eller organskader.
Noen fugleinfluensavirus, som H5N1, har hatt høy dødelighet blant de som er smittet, selv om antallet smittetilfeller er lavt.
Overvåker smitte
Helsemyndigheter, som Verdens helseorganisasjon (WHO), overvåker kontinuerlig fugleinfluensautbrudd for å forhindre potensiell spredning til mennesker. Frykten er at viruset kan mutere og lettere smitte mellom mennesker, noe som kan føre til en pandemi.
Selv om fugleinfluensa generelt utgjør lav risiko for den brede befolkningen, bør man være oppmerksom i områder med utbrudd.