Nå blir strømmen betydelig dyrere

12/09/2024 09:57

Yvonne

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dette er årsaken til at strømprisen nå skyter i været. Slik blir det der du bor.

Nå stiger nettleien igjen. Det viser nye beregninger fra Reguleringsmyndigheten for energi i NVE.

Det er bare en uke siden Norges største nettselskap Elvia sendte ut en pressemelding om at de ville øke prisene på nettleie. For en gjennomsnittskunde hos nettselskapet Elvia med et årsforbruk på 14.000 kWh vil prisøkningen utgjøre 105 kroner per måned. Prisøkningen betyr at det blir dyrere å tenne lyset, bruke vaskemaskin, varmepumpe og oppvaskmaskin, og ikke minst lade bilen.

Nå viser nye beregninger at det bare var begynnelsen.

Prisene stiger i hele landet
Reguleringsmyndigheten for energi i NVE anslår at nettleien vil øke med i underkant av 25 prosent frem til 2030.

"Det ligger an til økte investeringer i kraftnettet de neste årene. Disse investeringene må betales, og det skjer over nettleia", sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Økningen går hardest utover Midt-Norge og Østlandet som får en økning på 30 og 25 prosent. I Nord-Norge ligger nettleien an til å øke med i underkant av 25 prosent, mens nettleien på Sørlandet og Vestlandet øker med i underkant av 20 prosent.

Beregningene er gjort i faste 2023-priser og før avgifter. Det betyr at den faktiske nettleien folk må betale, også vil avhenge av utviklingen i priser og avgifter de neste årene, skrive NVE i en pressemelding.

Vil stige hvert år fremover
Nettleien består av flere ledd, men tar vi et forenklet gjennomsnitt for landet kan vi si at den vil øke med 9 øre/kWh fra 2024 til 2030, sier Lund.

RMEs anslag viser at en gjennomsnittlig husholdning med et årlig strømforbruk på 16 000 kWh vil oppleve en økning i årlig nettleie på om lag 1 700 kr i 2030, målt i 2023-priser. Fra rundt 10 800 kroner i 2024 til rundt 12 500 kroner i 2030. I dette regnestykket har vi tatt hensyn til avgifter, men ikke at energileddet og fastleddet varierer ut ifra forbruket til kunden.

Se på denne grafikken hvordan det vil slå ut der du bor.

Artikkelen fortsetter under grafikken

Kilde: Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE)

Avhenger av mange faktorer
"Vi er ikke usikre på retningen, men det vil alltid være usikkert hvor sterk den faktiske økningen blir flere år fram i tid. Økningen i nettleien vil avhenge av hvor store nettinvesteringene blir, hva strømprisen blir, rentenivået framover og av Statnetts flaskehalsinntekter. Vi har lagt ved en beregningsmodell, slik at folk kan regne med sine egne forutsetninger hvis de ønsker det", sier Lund.

Den viktigste driveren for nettleia er hvor mye som investeres. I perioden 2024-2030 har nettselskapene planer om å investere rundt 170 milliarder kroner i strømnettet. Strømprisen påvirker nettleien, fordi overføring av strøm medfører et nettap som må dekkes. Jo høyere strømpris, jo høyere verdi på nettapet. Rentenivået spiller inn fordi det påvirker avkastningskravet til nettselskapene. Statnetts flaskehalsinntekter har betydning fordi de reduserer nettleien.

Krever endring
Nå reagerer politikerne. Prisforskjellen på strøm mellom Sørlandet og Østlandet er uakseptabel. Det mener hele sørlandsbenken på Stortinget, som sier noe må gjøres nå.

Når politikerne utfordres på hva de vil gjøre det neste året, trekkes elementer som færre prissoner, bedre ordninger for næringslivet og stans i ytterligere tilknytning til Europa fram som noen tiltak.

"Vi bør vurdere sammenslåing av prisområdene, sånn som det er i andre land. Sånn at du ikke får forskjell på pris, men at du får samme prisen i hele Sør-Norge", sier Kjell Ingolf Ropstad fra KrF til NRK.