Prisen stiger: Nå blir det dyrere å lade hjemme

04/09/2024 13:31

Yvonne

Nyheter
Foto:Shutterstock
Foto:Shutterstock
Norges største nettselskap øker prisene på nettleie. Nå blir det dyrere å bruke strøm hjemme.

For en gjennomsnittskunde hos nettselskapet Elvia med et årsforbruk på 14.000 kWh vil prisøkningen utgjøre 105 kroner per måned.

Prisøkningen betyr at det blir dyrere å tenne lyset, bruke vaskemaskin, varmepumpe og oppvaskmaskin, og ikke minst lade bilen.

Nettleie er det strømkunden betaler for at strømmen skal transporteres til boligen. Nettleien går blant annet til drift av strømnettet, til vedlikehold og ny-investeringer i nett, til beredskap, til elsikkerhet og eltilsyn.   

Prisen har vært kustig lav
I en pressemelding skriver nettselskapet Elvia at nettleien har blitt holdt kunstig lav i en lengre periode på grunn av selskapets flaskehalsinntekter fra Staten. Nå bortfaller disse inntektene, og Elvia har derfor bestemt seg for å øke prisene.

"Nettleien skal dekke utgiftene et nettselskap har, og Elvia forsøker å justere den for å være tettest mulig på tillatt inntekt uten at det medfører unødvendige svingninger i nettleien", sier Åsmund Strand Johansen, leder for kommunikasjon i Elvia.

Kan komme til å stige mer
Elvia er Norges største regionale nettselskap og er ansvarlige for å sikre at Oslo, Innlandet, Akershus og Østfold har strøm i stikkontakten. Det er snakk om over 2 millioner nordmenn, eller 970.000 husstander. Elvia sørger for at innbyggerne er koblet på i hverdagen gjennom å drifte og vedlikeholde strømnettet 365 dager i året. 

Det er for tidlig å si sikkert, men Elvia forventer at det kan komme én økning i nettleie til i løpet av vinteren.  

Her kan du se en oversikt over hvor mye prisene stiger.

Artikkelen fortsetter under bildet

Illustrasjon: Evia

Blir ekstra dyrt for elbil-eiere
Prisstigningen kommer nok til å kunne merkes på lommeboka for mange husstander. Jo større hus du har og jo større strømforbruk du har, jo større blir økningen.

Særlig elbil-eiere som lader bilen hjemme kommer til å merke endringen. DinSide anslår at det vil koste mellom 140 og 335 kroner ekstra i året for familier som lader bilen hjemme. Det er en økning i nettleie-prisen på 25-27 prosent.

Som før, kan man spare penger på å bruke strøm på tidspunkter av døgnet hvor det er mindre belastning på nettet, for eksempel på kvelden og natta.