Strømprisen har skutt i været flere steder i landet det siste døgnet.
På Østlandet var prisene nesten ni ganger høyere mandag, sammenlignet med dagen før.
Søndag var spotprisen 16,41 øre per kilowattime* på det høyeste på Østlandet, mens den i dag skal nå 144,47 øre*.
Dermed gjelder det å være bevisst på når man bruker strøm.
Prisen kan ofte variere mye igjennom et døgn. Så det kan lønne seg å utsette oppladingen av elbilen til gitte tider på døgnet.
1: Sjekk strømavtalen din
Sjekk om avtalen du har i dag gir deg den hyggeligste sluttregningen eller ikke.
På nett finnes det flere sider som tilbyr såkalte priskalkulatorer. En av disse er Forbrukerrådet. Du legger inn hvor mye strøm du bruker, og får opp en oversikt over hva det koster hos de ulike leverandørene.
Bare vær obs; les detaljene nøye. Noen av avtalene kan være begrenset til kortere perioder, hvor du vil betale langt mer når avtalen utløper. Så det gjelder å merke seg om / når avtalen du vurderer endrer seg.
Mange av strømselskapene har dessuten en app som kan vise deg prisen på strømmen fra time til time.
2: Senk temperaturen når du kan
I en husstand går det mye strøm til oppvarming. Og det er også naturlig nok her du kan spare inn en del.
Bruker du for eksempel en varmepumpe til å varme huset, kan denne stilles inn slik at den kan senke temperaturen på dagtid eller om natten. De mest avanserte kan gjøre dette via apper som du styrer på mobilen.
Et alternativ er å bruke selve boligen som et «varmebatteri», i hvert fall dersom den er godt isolert. I stedet for å ha lavere temperatur om natten, kan det faktisk være en idé å snarere dure på med varme rett før morgenens «strømprishopp», for deretter å la ovnene være skrudd av når prisene er som høyest.
3: Få hjelp med varmtvannet
Som regel brukes «dette koster det å dusje nå» som en målestokk når man skal gi et eksempel på hvor dyr strømmen er
Å varme opp vann krever mye energi, og varmtvannsberederen i huset ditt står ofte for en solid andel av kostnadene om det er mye bruk av varmt vann.
Her finnes det løsninger som kan være verdt å sjekke ut. TEK.no skrev blant annet om en ny løsning som Gudbrandsdalen Energi lanserte før jul i 2022. Denne dingsen monteres på utsiden av berederen, og vil optimalisere bruken slik at det går minst mulig strøm med til å varme opp vann.
Men det kan også lønne seg å ta kontakt med din lokale forhandler for å sjekke mulighetene.
4: Lag billigere mat
En annen ting du kan være obs på er hvilken maskin du bruker på kjøkkenet til å lage mat.
Mange liker å bruke stekeovnen til å lage mat. Men har du en airfryer kan det være smart å heller ta i bruk denne på de dagene hvor strømprisen er på sitt verste.
Spesielt gjelder det om du bare skal varme opp mindre porsjoner. TEK.no sine tester viser nemlig at man for eksempel kan spare opptil 83 prosent strøm hvis man bruker airfryeren enn om du bare skal varme opp en frossen pizzabit.
5: Senk lysstyrken på TV-en og PC-en
Har du en stor TV, og kanskje av litt eldre årgang, kan det være noe å spare på skru ned lysstyrken på den.
Ofte står TV-en i standard-modus fra fabrikk, en modus som bruker ganske mye lys. Her kan det lønne seg å se om du har en annen modus som for eksempel Kino eller øko. I tillegg har mange TV-er en lyssensor som kan hjelpe deg å regulere lyset automatisk.
En annen ting er en PC er ikke nødvendigvis den verste strømtyven du har i huset, men likevel viser det seg at man likevel kunne spare litt på å gjøre en del tiltak her også.
Belysning er også noe som hjelper til på totalen når regningen kommer. Har du for vane å la lyset stå på i rom du ikke er, bør du slå av disse. Trenger du hjelp til å huske dette, så finnes det smarte pærer med sensor som oppdager om du er i rommet eller ikke.
En annen ting er utelys. Har du en løsning som står på «døgnet» rundt, vil det være noe å hente på å installere en sensor som kutter lyset når det er lyst nok ute til at det ikke trenger å stå på.