NAF kommer med oppfordring: Ikke gjør det!

16/09/2024 06:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
NAF advarer.

Mer enn 7000 rådyr har blitt påkjørt på norske veier i perioden fra 2023 til juni 2024. Ifølge rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen, er det viktig å handle riktig dersom man er involvert i en viltulykke.

- Kjører du på et dyr skal du merke skadestedet og ringe 02800 for å melde fra. Du må aldri selv avlive dyret eller forsøke å følge etter det om det stikker av. Et skadet dyr kan gå til angrep, samtidig som du ødelegger sporet for hundene som skal finne dyret dersom du forsøker å følge etter, forklarer Svendsen. 

Høsten er en særlig utsatt tid for ulykker med vilt, og i løpet av de siste ti årene har antall rådyr drept i trafikken nesten fordoblet seg.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at denne trenden fortsetter, også de siste par årene. Også elg har blitt oftere påkjørt, med flest registrerte ulykker i tidligere Viken fylke, samt i Innlandet og Trøndelag. Det melder NAF i en pressemelding.

Svendsen minner bilistene om at hvis man kjører på et dyr, er det viktig å ringe 02800 for å melde fra.

Sikkerhet kommer først

NAF understreker også at bilistene må tenke på egen sikkerhet når de håndterer en slik situasjon.

- Ikke glem din egen sikkerhet. Stopp slik at du ikke er til hinder for annen trafikk og bruk refleksvest. Om bilen ikke er kjørbar er det viktig at du markerer ulykkesstedet ved å sette ut en varseltrekant og at du kommer deg bort fra bilen. Er det skadede personer må du ringe 113 etter hjelp, sier NAF-rådgiveren 

Flere dyr kan komme samtidig

Viltfare-skilt er vanligvis plassert i områder hvor det er hyppige dyretråkk, men man må alltid være oppmerksom, også utenfor disse områdene.

- Ser du et dyr, vær oppmerksom på at det kan komme flere, sier Svendsen. 

Reduser lysstyrken på skjermer

I tillegg til å være oppmerksom langs veikanten, anbefaler NAF at bilistene demper lyset på bilens skjermer for å bevare nattsynet.

Moderne biler har ofte store berøringsskjermer som kan forstyrre førerens syn under nattkjøring. Svendsen råder bilistene til å bruke blikket aktivt og ikke stirre på frontlyktene fra møtende trafikk. I stedet bør man fokusere på veien.

Senking av farten redder liv

Til slutt understreker NAF-rådgiveren viktigheten av å senke farten, spesielt på veistrekninger med høy viltfare.

- Ved å senke hastigheten litt kan du skaffe deg den sikkerhetsmarginen du trenger for å unngå en påkjørsel. I tillegg vil lavere fart redusere faren for følgeulykker og redusere skadeomfanget, avslutter NAF-rådgiveren.