Norge vil forby dette

07/02/2023 13:45

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Norge har utarbeidet et forslag om å forby helse- og miljøskadelige stoffer.

Dette skriver Miljødirektoratet på sine nettsider. Norge, Nederland, Sverige, Tyskland og Danmark har utarbeidet et felles forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer.

Forslaget ble presentert på en pressekonferanse i Brussel tirsdag, og ifølge Miljødirektoratet er det et av de mest omfattende EU-forslagene om å begrense helse- og miljøskadelige stoffer.

- Hvis dette forslaget blir vedtatt vil det være en kjempeseier for miljøet og folks helse. PFAS er noen av de verste miljøgiftene som finnes, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Stoffene har vært brukt i mer enn 50 år i en lang rekke produkter, som slippbelegg for gryter og panner, impregneringsmidler og sminke.

Forslaget inneholder et forbud mot hele gruppen av stoffer, PFAS, som det finnes over 10 000 ulike varianter av. Det skriver Dagbladet.

- Det er helt nødvendig å minimere utslippene av PFAS. Hvis ikke akkumuleres PFAS-ene i miljøet i takt med fortsatt bruk, og på sikt er det sannsynlig at det får betydelige effekter for helse og miljø. For å få stoppet utslippene av PFAS er det nødvendig med et internasjonalt forbud mot hele stoffgruppen i tråd med forslaget som nå ligger på bordet, sier Hambro videre.

PFAS er menneskeskapte stoffer kjent som evigvarende kjemikalier fordi de er veldig stabile og ikke brytes ned. Så når de kommer inn i miljøet, drar de ikke. Og de hoper seg opp i næringskjeden, skriver Miljødirektoratet.

- Vi klarer oss fint uten stekepanner og allværsjakker overflatebehandlet med PFAS. For de fleste produkter finnes det erstatningsstoffer og mange virksomheter har allerede selv erstattet PFAS med fluorfri teknologi. Det er viktig at flere følger etter, mener Hambro.

Ifølge avdelingen brukes PFAS så mye fordi de har unike tekniske egenskaper. De er for eksempel vann- og oljeavvisende, motstandsdyktige mot høy varme og sterke kjemikalier, og har gode elektriske og varmeisolerende egenskaper.