NRK fjerner «Team Ingebrigtsen»

06/09/2024 18:00

Sofie

Nyheter
Foto: NRK
Foto: NRK
Nå fjerner de TV-serien.

NRK har valgt å trekke de gjenværende sesongene av TV-serien «Team Ingebrigtsen» fra sin strømmetjeneste, NRK TV.

Beslutningen kommer etter en direkte henvendelse fra familiemedlemmer som medvirket i serien. Det melder NRK i en pressemelding.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen forklarer at familiemedlemmene har gitt uttrykk for at tilgjengeligheten til serien har blitt en betydelig belastning for dem, og at dette legger ekstra press på en allerede vanskelig situasjon for familien.

– Dette skjer som følge av en direkte kontakt med medvirkende familiemedlemmer, som uttrykker at seriens tilgjengelighet er en stor belastning for dem, en belastning som kommer på toppen av øvrig trykk som familiemedlemmer nå opplever.

NRK imøtekommer familiens ønske

I lys av denne henvendelsen har NRK gjort en ny vurdering av situasjonen. Spesielt har det blitt lagt vekt på at enkelte av familiemedlemmene var mindreårige da serien ble produsert og første gang sendt. Dette har vært en avgjørende faktor i avgjørelsen om å avpublisere serien.

Når mediebedrifter får tilgang til private sfærer, understreker NRK viktigheten av å ta hensyn til hvordan privatpersoner opplever offentlig eksponering. Dette gjelder særlig når barn og unge er involvert, som i dette tilfellet.

Selv om NRK underveis har gjort kontinuerlige vurderinger av eksponeringen av de mindreårige deltakerne, er dette første gang familien selv har formidlet hvordan de opplever dette nå i ettertid.

Dialog med familiens advokat

NRK har også vært i dialog med familiens rådgiver og advokat Mette Yvonne Larsen for å drøfte situasjonen.

Et sentralt hensyn for NRK har vært å unngå at publiseringene skulle påvirke en pågående rettslig prosess, samtidig som de har vært nøye med å ivareta prinsippet om uskyldspresumsjonen.

Dette betyr at enhver person har rett til å bli betraktet som uskyldig inntil vedkommende eventuelt blir dømt i en rettssak. Samtidig har NRK vært åpen for å revurdere saken dersom ny, vesentlig informasjon skulle komme frem – noe som nå har skjedd gjennom den direkte tilbakemeldingen fra familiemedlemmene.

Selv om NRK og produksjonsselskapet Zacapa ikke har observert noe under innspillingen som skulle tilsi at produksjonen burde stanses, understreker de at serien ble produsert og publisert før anklagene mot Gjert Ingebrigtsen ble kjent.

NRK presiserer at beslutningen om å trekke serien ikke har noen direkte sammenheng med den pågående rettssaken.

Til syvende og sist mener NRK at belastningen på de involverte vil vedvare så lenge serien er tilgjengelig, uavhengig av utfallet i rettssaken.