Ny fartsgrense: 30 kilometer i timen i byene

26/03/2025 13:02

Yvonne

NYHETER
Foto: Shutterstock
Ny rapport konkluderer etter forsøk med lav fartsgrense i en rekke byer.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Fartsgrense på 30 km/t bidrar til en mer bærekraftig byutvikling, konkluderer en rapport som har sett på erfaringer fra en rekke europeiske byer.

"Hastighetene gikk ned og antall trafikkulykker ble vesentlig redusert i alle byene vi fant data for", sier Aud Tennøy, forskningsleder for byutvikling og bytransport ved Transportøkonomisk institutt (TØI).

En lang rekke europeiske byer har de senere årene innført fartsgrense 30 km/t og 20 mph i store soner eller hele byen, som Paris, London, Amsterdam, Edinburgh, Grenoble, Glasgow, Helsinki, Belfast, Bilbao, Bristol, Brussel og Bologna.

Flere byer, blant annet København, Milano, Zürich, Eindhoven og Rotterdam er i ferd med å gjennomføre lignende tiltak. Wales har innført generell fartsgrense 20 mph i tettbygde strøk, og Spania har innført generell fartsgrense 30 km/t i tofelts bygater.

Parallelt med denne utviklingen har en rekke internasjonale organisasjoner, som FN, EU, OECD, WHO og International Transport Forum tatt til orde for å bruke fartsgrense 30 km/t i områder hvor gang-, sykkel- og biltrafikk blandes eller å innføre 30 km/t som generell fartsgrense i byer og tettsteder.

Kan det innføres i Norge?
"Vi har innhentet, analysert og presentert erfaringer fra en rekke europeiske byer som har innført fartsgrense 30 km/t i store soner eller hele byer for å nå mål om en mer bærekraftig byutvikling. Formålet var å frambringe kunnskap som kan legge grunnlag for mer kunnskapsbaserte diskusjoner knyttet til bruk av fartsgrense 30 km/t i store soner, hele byer eller som generell fartsgrense i tettbygde strøk i Norge", skriver instituttet i en rapport.

Bakgrunnen for undersøkelsen var å gi grunnlag for mer kunnskapsbaserte diskusjoner og beslutninger knyttet til økt bruk av fartsgrense 30 km/t i norske byer.

Resultatet var overveldende positivt, og nå kan mye tyde på at det vil komme forslag om å innføre det samme i Norge.

Folk i byene var fornøyde
"Vi fant at tiltaket bidro til reduksjon i hastigheter og vesentlige reduksjoner i antall trafikkulykker i alle byene vi fant resultater for, samt til en rekke andre faktorer som bidrar til en mer bærekraftig byutvikling", heter det i rapporten.

I tillegg til at det ble færre ulykker, fant forskerne at lavere fart bidro til å redusere støy og støyplager. Folk opplevde det triveligere og tryggere å gå og sykle.

Befolkningen i byene og områdene hvor tiltaket ble gjennomført var positive før gjennomføringen og enda mer positive etter, og få ønsket å reversere tiltaket, er konklusjonen av undersøkelsen.