Ny koronavariant sprer seg

21/04/2023 18:50

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Korona er ikke et ferdig kapittel.

Det snakkes ikke så mye om koronaviruset lengre. Dette betyr imidlertid ikke at viruset ikke eksisterer.

Som du sikkert husker, er antallet forskjellige koronamutasjoner nesten like langt som alfabetet. Varianter som delta og omicron ble dermed ganske utbredt da koronaviruset toppet seg i tilfeller av smitte. Akkurat nå pågår en undervariant for omikron, skriver Ekstra Bladet.

Dette er XBB.1.16, som har tatt over India og er opptatt med å spre seg, blant annet i Danmark.

- XBB.1.16 antas å ha sin opprinnelse i India tilbake i januar. Så langt har det vært totalt 2300 tilfeller av denne varianten i landet, mens det er funnet rundt 3500 tilfeller på verdensbasis, sier Morten Rasmussen, seniorforsker ved Statens Serum Institut (SSI) til Ekstra Bladet.

Blant Indias 1,4 milliarder innbyggere er det i dag i overkant av 61 000 smittet med koronaviruset, skal de offentlige myndighetene tro.

Det høres ikke så mye ut, men det er en kraftig økning sammenlignet med slutten av mars, da det var rundt 13.500 smittet. Det er mer enn en firedobling. I Danmark er det sett 11 tilfeller av smitte med XBB.1.16.

– Den første med XBB.1.16 ble funnet forrige uke i februar. Vi ser ikke stort mer enn en enkelt sak i uken, understreker Morten Rasmussen fra SSI.

Den mest dominerende varianten i Danmark heter XBB.1.5, og er relatert til XBB.1.16.