Det har vært et heftig døgn på Vestlandet med store nedbørsmengder, flere oversvømmelser, ras og stengte veier. En rekke innbyggere ble evakuert, og hele Odda var isolert i en lang periode etter at en bro ble tatt av vannmassene.
Det røde farevarselet om regn er nå avsluttet fredag ettermiddag, men det er fortsatt stor flom- og jordskredfare mange steder - dog er det ikke full så stor fare som det var torsdag og natt til fredag.
Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) nedjusterer farevarselet for jordskred til gult farenivå fredag. Det gjelder for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland.
Farevarselet for flom nedjusteres til oransje farenivå fredag for deler av Sør-Norge, mens andre områder nedjusteres til gult farenivå.
Se det nye kartet fra NVE her, og les videre under grafikken hva de ulike fargene betyr:
Kilde: Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE)
Torsdag formiddag har NVE nedjustert varselet for jordskred fra oransje til gult farenivå.
Flomvarselet justeres ned fra rødt til oransje farenivå for deler av varslingsområdet, mens andre nedjusteres til gult farenivå.
Oransje farenivå:
Kan føre til flere og alvorlige flom- eller jordskredhendelser, med omfattende skader og konsekvenser for både mennesker, bygninger og viktig infrastruktur, som veier, broer og toglinjer.
Gult farenivå:
De færreste vil bli berørt på gult farenivå, men dersom du skal bevege deg i eller nært bratt terreng, på eller i nærheten av elver, eller arrangere større arrangementer bør du vurdere risikoen.
Jord- og flomskredfare på gult farenivå
Jord- og flomskredfare nedjusteres til gult farenivå fredag. Varselet gjelder for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland.
- Det er fortsatt ventet stedvis mye regn, også i fjellet. Jordskredfaren synker i takt med minkende nedbør, men vi må være forberedt på at det kan gå skred utover dagen, sier Ronny Løland, skredvakt i NVE.
Faren for jord- og flomskred avtar fredag ettermiddag.
Flomfare på oransje og gult farenivå
"Flomtoppen er nådd i de fleste elvene, men vannføringen stiger fortsatt i noen elver og innsjøer. Selv om flomtoppen er nådd i mange elver, vil elvene fortsatt være flomstore. Det kan føre til erosjonsskader og flomskader på utsatte steder", sier Ina Storteig, flomvakt i NVE.
Flomfaren avtar lørdag ettermiddag.
NVE følger situasjon tett
NVE har satt beredskap og følger situasjonen tett i dialog med Meteorologisk institutt.
Om du som privatperson er bekymret for din situasjon lokalt:
Ta kontakt med kommunen hvis du skal melde om en hendelse.
Kontakt politiet (112) dersom det er fare for liv og helse.
Kontakt ditt nettselskap eller fjernvarmeleverandør om du opplever strømbrudd eller fjernvarmebrudd.
Sjekk status for stengte veier på www.175.no eller via appen Vegvesen Trafikk