Ny oppdagelse: Tyrannosaurus Rex hadde en "lillebror"

22/01/2024 07:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De fleste kjenner Tyrannosaurus Rex som den mest legendariske dinosauren. Men nå viser det seg at det åpenbart var flere forskjellige arter, som alle tidligere ble antatt å være Tyrannosaurus Rex.

Det er Ingeniøren som skriver om en ny studie fra Bath University, som viser til at det fantes en mindre dinosaur som på mange måter lignet Tyrannosaurus Rex, men som bare veide 1,5 tonn da den var fullvoksen. 

Til sammenligning veide en fullvoksen Tyrannosaurus Rex opptil syv tonn. 

Noen av disse mindre dyrene er funnet og har fått navnet Nanotyrannus lancensis. Tidligere trodde man at dette var unge versjoner av Tyrannosaurus Rex, men de nye studiene viser noe annet. 

De mindre dyrene var slankere og mer langbente enn Tyrannosaurus Rex. Dette har tidligere blitt forklart med at dyrene sannsynligvis vokste fra utseendet etter hvert som de ble eldre. 

Men de har også undersøkt de såkalte vekstringene i beina til dyrene, som tyder på at dyrene som ble funnet ikke lenger vokste, som et ungt dyr, men var i ferd med å være fullvoksne. 

Ingeniøren beskriver at det er heftige diskusjoner i det paleontologiske forskningsmiljøet. Det gjelder også i denne saken, hvor blant andre en Thomas Carr fra Carthage College i Wisconsin uttaler at han «overhodet ikke tar dette seriøst».