Ny uvanlig variant av Corona i vekst

05/11/2023 05:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kan bli dominerende.

Corona-viruset er i stadig endring og de siste tallene målt fra avløpsvann viser at vi ikke har sett den siste utviklingen for dette året.

En ny uvanlig variant øker jevnt og trutt ettersom kulda tvinger oss inn og grobunnen for smitte blir bedre. Den nye varianten er kalt BA.2.86.1 og har ligget på stabile seks prosent de siste ukene, men har nå steget til 13 % av de testede.

Varianten er uvanlig i måten den har mutert og ble opprinnelig vurdert til å dø ut igjen eller toppe seg raskt og deretter forsvinne.

I stedet har varianten hatt en lang, jevnt stigende kurve og kan meget vel være den varianten som er mest dominerende i Danmark akkurat nå.

De manglende testresultatene gjør det vanskelig å fastslå, men forskerne ved SSI anslår at vaksineprogrammet mot Corona fortsatt dekker den nye varianten og at et eventuelt sykdomsforløp ikke blir verre dersom man blir smittet av det.

I tillegg til Corona er flere andre luftbårne sykdommer på vei mot epidemiske høyder. Antallet personer som er smittet med kikhoste, samt det fryktede RS-viruset, som i fjor la ned barneavdelingene på danske sykehus og klinikker, er på vei oppover.

Det er ennå for tidlig å si om den nye varianten vil nå like mange smittede nasjonalt som vi har sett tidligere.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.