Nye kongelige tider: Mener Kong Harald bør abdisere

19/01/2024 11:03

Sofie

Nyheter
Foto: Kongehuset.no
Foto: Kongehuset.no
Nå har det oppstått spekulasjoner.

På nyttårsaften overrasket den danske dronning Margrethe (83) alle med nyheten om at hun trekker seg tilbake som regent etter 52 år og abdiserer.

Papirene ble signert på søndag, og nå er sønnen Frederik (55) offisielt den danske kongen.

Siden Margrethe kunngjorde sin avgjørelse, har spekulasjoner også oppstått angående mulig abdikasjon i Norge.

Det har vært en økende tendens blant kongelige til å abdisere de siste årene, med eksempler fra Nederland, Luxembourg og Spania.

Det skriver Newsner.

En av dem som mener at tiden er inne for et tronskifte i Norge, er Bergens Tidende-kommentatoren Marie Misund Bringslid.

«At dronning Margrethe går av er ikke bare forståelig, det er klokt. Det samme burde kong Harald gjøre», skriver hun i avisen.

Hun hevder at det ikke dreier seg om at kongen ikke har gjort en god jobb – snarere tvert imot.

I en uttalelse til Se og Hør utdyper hun:

– Jeg har egentlig gått og tenkt på dette siden nyttårsaften, da det først ble kjent. Men det som slo meg var selve feiringen på søndag. Det ble en så fin folkefest, og danskene fikk både takke av Margrethe og samtidig ønske velkommen til det nye kongeparet, sier Bringslid.

Til tross for økende press har kong Harald gjentatte ganger avvist tanken på å abdisere. Likevel har han overført flere oppgaver til kronprins Haakon de siste årene.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.