Slik reagerer kronprins Haakon på det danske tronskiftet

11/01/2024 13:10

Sofie

Nyheter
Foto: Kongehuset.no
Foto: Kongehuset.no
Den norske kronprinsen setter ord på den kongelige naboens vei til tronen.

Søndag skjer det: Dronning Margrethe forlater tronen, og Danmarks fremtidige konge, kronprins Frederik skal ta over.

Nyheten har allerede spredt seg over hele verden.

I en ny DR-dokumentar med tittelen 'Frederik X – Kongen av Danmark' avslører den fremtidige norske kongen, kronprins Haakon, sine tanker om den kommende danske arven og deler varme ord om sin kongelige følgesvenn, kronprins Frederik.

Og spør du Norges fremtidige konge, så har ikke danskene noe å bekymre seg for, skriver B.T.

– Det er selvfølgelig en overgang, men det er noe han (Kronprins Frederik, red.) er forberedt på – og som kronprinsesse Mary er forberedt på. De har alt som skal til for at dette skal gå bra, så jeg føler at veldig trygg på fremtiden, sier kronprins Haakon til DR.

Intervjuet går også i dybden med kronprins Frederiks utvikling som tronfølger og hans personlige reise. Kronprins Haakon, som selv har opplevd utfordringene som følger med å stå i rekken til tronen, berømmer Frederik for hans positive utvikling.

"Jeg synes det har utviklet seg på en positiv måte, fordi han er en varm person, en åpen person som er åpen for verden. Og han har mye positiv energi å bidra med," legger Haakon til.

Kronprins Haakon understreker viktigheten av å bygge sitt kongelige arbeid rundt personlighet og styrker, og han mener Frederik gjør dette klokt.

Selv om han ikke spesifiserer eksempler, antyder Haakon at kronprins Frederiks engasjement i arrangementer som det årlige Royal Run viser hans dedikasjon til å ha en positiv effekt.

Dronning Margrethe abdiserer som Danmarks regent 14. januar, og kronprins Frederik blir offisielt utropt til konge.

Dette markerer ikke bare en ny æra for Danmark, men det markerer også starten på en spennende tid for de nordiske kongelige kollegene, som ser frem til å samarbeide og styrke båndene mellom sine nasjoner.

Dokumentaren 'Frederik X – Kongen av Danmark' kan sees på DR og DR TV fra søndag.

Du kan se innslaget med kronprins Haakon her: