Påskeferien: Her blir det kø

31/03/2023 06:43

Emma

Nyheter
Foto: Statens vegvesen
Foto: Statens vegvesen
Det kan være lurt å styre unna.

Påskeferie er synonymt med mye trafikk på veiene. Mange skal nok tilbringe ferien på hytta, og derfor kjøre på strekninger og fjelloverganger der det kan oppstå kø.

Statens vegvesen har kommet med de beste tipsene og tidene du bør unngå å reise på.

Det skriver DinSide.

Benedicte Petersen, pressevakt i Statens vegvesen, forteller til DinSide at onsdag før påske er den dagen med mest trafikk.

- Fra klokka 14 til cirka 21 på kvelden. Med forbehold om vær og hendelser, sier hun.

Også skjærtorsdag er det ganske mye trafikk til Sverige. dette fordi butikkene er stengt her hjemme i Norge.

Når det gjelder hjemfarten, forteller Petersen at her fordeler trafikken seg på 1. og 2. påskedag.

- Er det fint vær blir det ofte mer på mandagen og gjerne litt utover kvelden til klokka 22 og 23.

Sjekk dette

På veivesenets nettside får du oversikt over status for en rekke fjelloverganger og værutsatte strekninger over hele landet.

Man kan også laste ned appen «Vegvesen Trafikk», som har fått tjenester tilpasset privatbilister. Appen gir bilister informasjon om hva som skjer, og man kan få informasjon langs en rute eller i et område man tegner opp i kartet.

Appen vil også informere om veiarbeid, stengte veier, kolonnekjøring, viktige meldinger, pauseplasser og webkamera med bilder og video av værforhold.

Pass på

Det kan være lurt å planlegge reisen godt fredag i palmehelga. I fjor var denne dagen den verste kollisjonsdagen i hele påska, ifølge Frende Forsikring.

Fagsjefen i forsikringsselskapet trekker fram to spesielle grunner til bilsmeller i påska.

- Den første er uoppmerksomhet. Det kan være alt fra utforkjøring eller møteulykke på motorveien til en liten bulkeulykke på parkeringsplassen når du skal skynde deg på ferie. Hvis du ikke har full oppmerksomhet på kjøringa hele tiden skal det ikke mange sekundene til før det er for seint å hindre en skade, sier han og fortsetter:

- Den andre er at folk har for dårlig tid og tråkker litt ekstra på gassen. Vinteren er ikke over mange steder, det kan være glattere enn du tror når temperaturen er rundt null. Selv om du følger fartsgrensen kan det være for fort hvis underlaget ikke tillater det.

De verste påskedagene i fjor:

1.    Fredag i palmehelgen - 1490 ulykker 

2.    Onsdag i påskeuka (dagen før skjærtorsdag) - 1249 ulykker 

3.    Tirsdag i påskeuka - 1166 ulykker 

4.    Mandag i påskeuka - 1145 ulykker 

5.    Lørdag i palmehelgen - 1041 ulykker

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.