Pass på før ferien: Advarer mot falske Euro-sedler

24/09/2024 11:00

Yvonne

Nyheter
Flere forfalskninger har blitt så gode at eksperter ikke kan se forskjell, og selv minibanker og tellemaskiner tar feil.

Hvert år strømmer millioner av falske eurosedler ut fra en sydeuropeisk storby og havner i omløp over hele kontinentet. De mest avanserte forfalskningene går under betegnelsen "Maradona" og stammer fra Napoli, byen hvor fotballstjernen feiret noen av sine største bragder.

Men selv om det blir vanskeligere og vanskeligere å se forskjell etterhvert som falskmyntnerne forfiner kunsten, er det noen ting du kan sjekke for å finne ut om seddelen din er ekte eller ei.

Falskmyntnerne har blitt dyktigere og dyktigere til å fremstille falske euro-sedler. I følge den Europeiske Sentralbank ble det beslaglagt 467.000 falske eurosedler i EUs medlemsland i 2023.

Det er 24 prosent flere enn året før, og tallene fortsetter med å stige.

Lages i Italia
Over halvparten av de faske sedlene stammer fra mafiaen i Napoli, skriver avisen Berlingske.

"De er sanne mestre i kunsten å kopiere," sier Lorenzo Marinaccio fra Carabinieri-korpsets antiforfalskningsenhet til den franske avis Le Monde og tilføyer med en blanding af anerkjennelse og bekymring:

"Sedlerne er så perfekte, at de blir godkjent i pengeautomater, og noen ganger har selv de forbryterne, som har produsert dem, vanskeligheter med å holde styr på falske og ekte penger."

Selv om digital betaling blir mer og mer vanlig i store deler av verden, er "ekte penger" fortsatt stor industri. Særlig i den kriminelle verden. I august i år fant politiet materialer til produksjon av tre millioner euro da de stormet et trykkeri som var satt opp i et privat hjem. Europol mener at denne ene produsenten står bak sedler verd åtte millioner falske euro av fineste kvalitet som senere har dukket opp i to forskjellige land rundt omkring i Europa.

Artikkelen fortsetter under bildet

For å kontrollere om en euro-seddel er ekte eller falsk, kan du bruke flere metoder som er designet for å være vanskelige å forfalske. Ved å føle, se, vri og bruke UV-lys, kan du enkelt identifisere mange av sikkerhetsfunksjonene på en ekte euro-seddel. Dersom du fortsatt er i tvil om seddelens ekthet, kan du ta den med til en bank eller et annet sted som har ekspertise i å sjekke sedler.

Her er noen måter å sjekke en euro-seddels ekthet på:

Kjenn på seddelen (føl)

  • Papiret: Ekte euro-sedler er trykt på spesialpapir laget av bomull, noe som gir dem en karakteristisk, litt grov følelse. Falske sedler kan ofte føles glattere eller mykere.

  • Hevet trykk: Noen deler av sedlene, spesielt på forsiden, har hevet trykk, som kan føles ved å stryke fingrene over. På nyere sedler (fra Europa-serien) kan du kjenne det på hovedmotivet, på bokstavene "BCE ECB EΖT EKP EKT ESB BĊE" og på det store tallet som viser seddelens verdi.

Se på seddelen (se)

  • Vannmerke: Hold seddelen opp mot lyset, så skal du se et vannmerke med hovedmotivet på seddelen. På nyere sedler kan dette være en portrettbilde i tillegg til seddelens verdi.

  • Sikkerhetstråd: Alle ekte euro-sedler har en sikkerhetstråd som er innebygd i papiret. Når seddelen holdes mot lyset, vil tråden fremstå som en mørk linje som går gjennom seddelen. Du vil også kunne se små bokstaver og seddelens verdi på tråden.

  • Gjennomsiktig tallet: Et nummer er trykt delvis på forsiden og delvis på baksiden av seddelen. Når du holder den opp mot lyset, vil tallet være helt synlig.

Vri på seddelen (vri)

  • Hologram: På høyre side av seddelen er det et holografisk bånd (på lavere verdier) eller et hologramfelt (på høyere verdier). Når du vipper på seddelen, vil du se forskjellige elementer i hologrammet skifte, som seddelens verdi eller et portrettbilde av den greske mytologiske figuren Europa (på nyere sedler).

  • Skinnende tallet: På nyere sedler vil sifferet som viser seddelens verdi, endre farge fra smaragdgrønn til dypblått når du vipper seddelen frem og tilbake.

Hold seddelen opp mot UV-lys

  • Sikkerhetsdetaljer under UV-lys: Når du ser på en ekte euro-seddel under UV-lys, vil noen spesifikke detaljer bli synlige:

    • EU-flagget viser et grønt felt med stjerner som lyser i oransje.

    • Større stjerner og ringer foran på seddelen lyser også i oransje.

    • Serier av små fibre i sedlene vil lyse i forskjellige farger.

    • Seddelens serienummer og verdi vil også lyse under UV-lys.

Sjekk seddelen for mikroskrift

  • Ekte euro-sedler har svært små bokstaver eller tall (mikroskrift) trykt på bestemte områder. Disse kan være vanskelige å lese uten forstørrelsesglass, men de skal være skarpe og ikke uklare. Falske sedler har ofte dårligere trykkkvalitet på mikroskriften.