"Pillen min drepte meg nesten da jeg var 25 - kvinner trenger tøffere screeningtester"

11/06/2023 10:30

Sofie

Nyheter
Foto: Holly McComish
Foto: Holly McComish
Som mange kvinner, ble Holly McComish foreskrevet p-piller over telefon av legen sin. Tre måneder senere kollapset hun og fikk et lite hjerneslag.

Holly McComish var på jobb i et teater da synet hennes ble sløret og ansiktet hennes plutselig falt til siden. Som 25-åring trodde hun at hun holdt på å dø.

De panikkslagne kollegene hennes ropte etter en ambulanse og hun ble fraktet til sykehus av ambulansepersonell, hvor nødpersonell fortalte henne at hun hadde fått et minislag.

Holly ble overveldet og bekymret, men enda mer da hun fant ut at p-pillen hennes nesten hadde drept henne. Hun var en sjelden og svært uheldig sak.

Pillen medfører en liten risiko for blodpropp - som rammer rundt én av 3000 - og et udiagnostisert hull i Hollys hjerte hadde tillatt en blodpropp å komme inn i hjernen hennes.

Holly er ikke den eneste kvinnen som er påvirket av deres hormonelle prevensjon. En fersk undersøkelse blant 4000 pillebrukere fant at 77 prosent rapporterte negative bivirkninger.

I kveld vil en ny dokumentar med Davina McCall på Channel 4 utforske den nåværende prevensjonstilstanden i Storbritannia og avsløre risikoen forbundet med bruk av pillen.

Den 55 år gamle TV-programlederen etterlyser en "pillerevolusjon" og har sagt at hun er "trist og sint" over mangelen på forskning, kunnskap og kvaliteten på omsorgen samfunnet har overfor kvinner.

Holly, nå 26, øker også bevisstheten om tøffere screeningtester før pillen foreskrives, siden hun var fullstendig uvitende om helserisikoen før hun tok Microgynon 30.

"Jeg hadde en telefonkonsultasjon med legen min i august 2021, da de ikke så pasienter ansikt til ansikt på grunn av pandemien," sa hun.

"Hun forklarte at pillen kom med en liten risiko for depresjon, men jeg hadde det bra fordi jeg tenkte at hvis jeg følte meg nedfor kunne jeg slutte å ta den. Det ble ikke sagt noe om blodpropp.

"Men i løpet av noen få uker etter at jeg tok det, begynte jeg å oppleve ekkel hodepine. Jeg trodde kanskje det var normalt da kroppen min var i ferd med å tilpasse seg nye hormoner.

"Så var jeg på et møte i et teater da jeg begynte å føle meg ukomfortabel. Synet mitt begynte å bli sløret og jeg klarte ikke å få ordene mine ut.

«Jeg kunne føle en kvinne ristet meg og si navnet mitt, men jeg klarte ikke å svare. Det var som å bli lam.

"Jeg var ved bevissthet bak i ambulansen og husker at jeg tenkte «dette kan ikke være livet mitt». Jeg var i sjokk, redd og forvirret."

Holly ble senere henvist til London Neurological Hospital hvor det ble bekreftet at hun hadde lidd av et forbigående iskemisk anfall (TIA) eller "minislag" dagen etter.

"Jeg brast umiddelbart i gråt. Det føltes som en vond drøm, som om dette egentlig ikke kunne skje meg. Det var veldig vanskelig å høre da jeg var 25," sa hun.

"Jeg følte at kroppen min hadde sviktet meg, sviktet meg. Jeg følte meg redd, utrolig engstelig og nummen."

Legene instruerte henne om å gå av pillen umiddelbart, og selv om de ikke kunne være 100 prosent sikre, forklarte de at blodpropp kan være en bivirkning av å ta pillen.

"Da de fortalte meg at jeg hadde fått hjerneslag sa de at pillen kan forårsake blodpropp, men det er veldig sjeldent, så du har bare vært uheldig. Det fikk meg til å føle meg veldig sint," sa hun.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.